Пословни клуб Обреновац 2014″, удружење предузетника, микро, малих и средњих предузећа са територије општине Обреновац, упутило је писмо министру привреде Жељку Сертићу.

Садржај писма преносимо у наставку:

Обраћамо Вам се испред Пословног клуба Обреновац 2014″, удружења предузетника, микро, малих и средњих предузећа са територије општине Обреновац, које је настало непосредно после катастрофалне поплаве у мају ове године.

Циљ нашег ц је да приватници из Обреновца поново успоставе пословање и да се ревитализује овај битан и значајан сегмент привредне активности града.  

У нашој бази података тренутно је евидентирано 796 правних лица која су претрпела директну материјалну штету на залихама, опреми и објектима у висини 3,58 милијарди динара (преко 29,8 милиона ЕУР), а запошљавали смо 3.036 радника. Поред ових привредника, индиректну штету трпе и они који нису били директно погођени поплавом због драстичног пада обима пословања на нивоу целог града. Истовремено, ово су и показатељи изузетно развијене и комплексне привредне активности нашег сектора пре поплаве.
 
Заједно са представницима општине Обреновац, који су исказали висок степен разумевања за наше тешкоће и потврдили своју спремност (после санирања домова грађана) да је крајњи тренутак за помоћ и приватном сектору, усагласили смо за Владу Републике Србије предлог елементарно потребних и неопходних мера помоћи и олакшица за ревитализацију овог сектора у Обреновцу. 

1.    Од суштинског значаја је директна финасијска помоћ.
Нама је потребна ова помоћ у висини минимум 25% штете, јер сами не можемо да надокнадимо штету над средствима за рад, неопходним залихама и репроматеријалима, објектима, и свим оним што смо годинама или генерацијама стварали. Не ради се о лошим привредницима, већ о епилогу катастрофе која нас је задесила и после које смо остали немоћни.
Критеријуми могу бити:број запослених пре поплаве и висина укупне штете.

2.    Повезивање стажа за све запослене и послодавце на 6 месеци. Како за послодавце и запослене који нису проглашавани технолошким вишком после 15. маја, тако и за новозапослене, тј. оне који се враћају, или ће бити враћени у радни однос.

3.    Ослобађање обавезе плаћања пореза на имовину предузетника за период од 3 године. Јер је имовина која је била у функцији пословања уништена или потпуно обезвређена.

4.    Ретроактивно укидање принудне наплате аконтација пореза на добит по основу пословања у 2013. док се не утврди добит за 2014. годину и растерећење већ насталих блокада по основу принудне наплате аконтације.

5.    Изузеће предузећа са територије општине Обреновац у обавези плаћања по репрограму дугова по питању пореза и осталих обавеза која су предузећа потписала у периоду пред поплаву.
Због огромних губитака они су у немогућности измирења обавеза по репрограму од месеца маја, и њима би следило дисквалификовање из репрограма и тренутна наплата свих потраживања са све каматама.

6.    Пронаћи социјално-економски модел за привреднике који су банкротирали.
Предузетници за све обавезе одговарају и целокупном личном имовином. Заостале обавезе повериоцима они не могу да надокнаде и доћи ће у ситуацију да у судским споровима изгубе домове, угрозе своје породице и будућност своје деце. Не својом кривицом или лошим пословањем.

7.    Лакши, јефтинији и бржи приступ средствима Фонда за развој РепубликеСрбије.
Адекватном реализацијом претходних мера охрабриће се они којима ће бити потребна средства кредита Фонда, али аплицирање не сме бити скупо и компликовано, а сама реализација кредита мора бити брза и ефикасна.

8.    Да се из буџетске резерве одобре ванредна средства општини Обреновац, искључиво за подстицање мале привреде минимум наредне 3 године. Још дуго ће трајати опоравак приватног сектора у Обреновцу. Постоји низ специфичних проблема који нису обухваћени напред наведеним елементарним мерама, а који би били решавани управо средствима из овог фонда.   

Ценећи све наведено, као и да се предуго чекало за решавање овог проблема, молимо Вас да у што краћем року консултујете друга ресорна министарства из делокруга предложених мера, известите премијера и организујете нам заједнички састанак ради коначног решавања проблема будућности сектора предузетника, микро,  малих и средњих предузећа на територији општине Обреновац.”

Министар привреде Жељко Сертић примио је јуче на разговор делегацију коју су чинили представници Пословног клуба Обреновац 2014″, општине Обреновац и привредника из Обреновца. На састанку је било речи о предложеним мерама и у наредном периоду би требало очекивати дефинисање конкретне помоћи предузетницима, микро, малим и средњим предузећима која су претрпела штету током мајских поплава.