Данас је у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ отворена мултимедијална учионица и информатички кабинет који је опремљен захваљујући донацији Синдиката просвете Црне Горе.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић се захвалио на донацији и подсетио на то колико је ова школа страдала у поплавама.

– Ова школа је била прва на удару воде тог 16. маја. На жалост, скоро све осим неколико учионица на спратовима је страдало. Ми смо уз помоћ донатора успели да обновимо и завршимо грађевинске радове, али школу не чине само зидови, табле и клупе. Да би наша деца имала квалитетно образовање какво и заслужују потребне су овакве донације и опрема врхунског квалитета какву видимо данас у овом информатичком кабинету. Хвала Синдикату просвете Црне Горе и ученицима који су свој лични новац донирали и помогли ученицима Основне школе „Јован Јовановић Змај“- казао је Чучковић.

Председник Синдиката просвете Црне Горе Звонко Павићевић рекао је да је акција прикупљања помоћи покренута одмах после поплава.

– Ми смо акцију покренули одмах после поплава. Помогли смо колеге у Босни и Херцеговини и Србији, али највећа донација у вредности од 10 хиљада евра је донирана Основној школи „Јован Јовановић Змај“ за опремање мултимедијалне учионице и информатичког кабинета.Надам се да ће ученици и наставно особље сада моћи уз помоћ овог новог кабинета да прате и примењују нове начине у образовању – рекао је Павићевић.

Заменик председника Градске општине Обреновац Мирко Вранешевић рекао је да се радови у школи приводе крају.

– Опремање ове учионице и радови који се у фискултурној сали приводе крају означиће ново поглавље у овој школи. Овако опремљена и уређена школа изгледа много боље него пре поплаве. Ми чекамо делегацију Европске Уније да и званично отовримо школу, а што се тиче осталих објеката на територији Градске општине Обреновац остали су само још вртић „Весељко“ и Гимназија. У вртићу су радови при крају, кухиња је комплетно обновљена, а раде се и специјални подови. Очекујемо да ће вртић званично почети са радом до нове године. Зграда Гимназије је била у лошем стању и пре поплаве и она ће се реконструисати из средстава Европске Уније. Тендер за реконструкцију је већ расписан и надам се да ћемо следеће године имати и ту школу у потпуно новом руху – закључио је Вранешевић.

Ђорђе Комленски, председник Скупштине градске општине Обреновац, најавио је још акција и донација.

– Синдикат просвете Црне Горе обећао је да ће помоћи у обнављању школске библиотеке која је у поплави изгубила 15 хиљада књига. Сигуран сам да ће ученици осим образовања и коришћења нових технологија и осим могућности да поново читају књиге добити од својих наставника оно што им највише треба, а то је васпитање. Ова школа и наставници су кадри за тако нешто, јер је иза њих вишедеценијско искуство и ја очекујем да у томе успеју – нагласио је Комленски.

{youtube}tlsP-4lbNMo{/youtube}