Kо је волонтер?
То је комшија, пријатељ, рођак, лик из краја, било ко ко “даје руку” другоме, чини нешто корисно за свој крај, зграду, место, друштво а да од тога нема неку материјалну корист.
А шта има онда?
Има прилику да допринесе променама на боље, да се изрази, забави, да покаже колико му је стало да буде користан, да стекне нова искуства, да постане део групе.

Ако желиш да волонтираш контактирај наш Волонтерски сервис Обреновац преко мејла mladi.obrenovac@gmail.com или телефона 0648322195.

Волонтерски сервис Обреновац је програм који ти омогућава да волонтираш:

1. у нашем Обреновцу

Сервис кроз едукацију, тренинг и саветодавну улогу пружа подршку јавним институцијама и организацијама да креирају и спроведу квалитетне локалне волонтерске програме на основу идентификованих потреба локалне заједнице и потенцијалних корисника програма .

Сервис врши регрутацију волонтера и воид њихову евиденцију у бази података, обезбеђује квалитетну припрему, додатну едукацију, супервизију, мониторинг и евалуацију реализације програма, као и законитост ангажовања волонтера.

Општина Обреновац је добила сагласност Министарства рада и социјалне политике на програм волонтирања и уписана је у евиденцију организатора волонтирања.

2. на међународним волонтерским камповима у Србији и шриом света

Од 2010. године смо контакт тачка за међународне волонтерске кампове. Међународни волонтерски кампови су краткорочни волонтерски пројекти који у просеку трају 2 недеље и предвиђени су за све људе добре воље између 14 и 65 година. Сви заинтересовани волонтери имају прилику да се сваке године пријаве и учествују на неком од преко 2500 волонтерских кампова у преко 60 земаља, уз минималне трошкове. Организатори кампа покривају трошкове смештаја и исхране, а волонтер плаћа трошкове превоза, уз напомену да наша општине обезбеђује до 10 000 динара као подршку за превоз.

3. на дугорочним волонтерским програмима широм Европе преко програм Европске снаге солидарности – ЕСЦ
Прва смо општина у Србији која је добила акредитацију за програм Европске снаге солидарности – ЕСЦ у оквиру програма Ерасмус + Европске комисије. Програм омогућава младим људима из Србије (од 18 до 30 година) да као волонтери, радећи на неком пројекту, проведу од 6 до 12 месеци у некој европској земљи. Волонтерима је обезбеђен смештај, храна, осигурање, путни трошкови, курс језика и џепарац. у процесу и на кој иначин)

 

Волонтерски сервис пружа младима прилику да:
– раде оно што их интересује
– унапре своја знање и вештине
– допринесу решавању проблема
– квалитетније испуне своје слободно време
– успоставе нове контакте и упознају нове људе
– употпуне свој ЦВ
– стекну искуство које им може користити у будућности
– се осете корисним/ом помажући другима
– осете задовољство зато што раде нешто позитивно и вредно
– стекну самопоуздање
– се више друже и разговарају са људима
– да боље упознају место у коме живе

Волонтерски сервис Обреновац

  • креира и спроводи квалитетне локалне волонтерске програме
  • регрутује и едукује волонтере
  • подиже капацитете локалних јавних институција и невладиних организација
  • организује локалне волонтерске програме
  • шаље волонтере на кампове широм света
  • шири вредности волонтеризма међу људима