У суботу на спортском терену у месној заједници Забрежје одржан је концерт у организацији Културно-уметничког друштва ”Драган Марковић” које је обележило 89 година постојања. На овом концерту наступили су и гости из Аустралије, Културно-уметничко друштво ”Свети Сава”. Догађај је организован у оквиру традиционалне манифестације ”Обреновачко лето”.

Културно-уметничко друштво ”Свети Сава” из Аустралије негује традицију и културу Срба, а ова фолклорна група формирана је у оквиру црквене општине Свети Сава у Сиднеју.

– Сваког петка имају по један час српског језика, веронауке и фолклора. На овај начин се сви друже, одрастају заједно, почињу са 5 година да играју фолклор, тако да неки од ових играча играју већ 18 година. У Аустралији се боримо да опстанемо духовно, цркве су места окупљања, улажемо у фолклор – рекао је свештеник Саша Радоичић.

На челу српског Kултурно-уметничког друштва ”Свети Сава” је Аустралијанац кореограф Гери Досон који је упознао српску културу и језик.

Он је истакао да је приликом посете тадашњој Југославији, култура Срба оставила на њега посебан утисак.

Културно-уметничко друштво ”Драган Марковић” има 60 чланова.

– Имамо групу ветерана, али и децу са којом квалитетно радимо. Такође, имамо и средњу генерацију која је наступила на фестивалу у Врњачкој Бањи и заузела 10. место. Јулски концерти су традиција друштва последњих 50-ак година – навео је уметнички директо Културно-уметничког друштва ”Драган Марковић”.

Председник Културно-уметничког друштва ”Драган Марковић” Драган Миленковић нагласио је, да је ово друштво у последњих годину дана обновљено и то уз помоћ грађана, Савета месне заједнице Забрежје, као и Градске општине Обреновац.