У уторак, 11. новембра, у 19.00 часова, у Библиотеци “Влада Аксентијевић” биће отворена изложба “Са Јулком кроз време“.

Изложбена поставка “Са Јулком кроз време“ приређена је са жељом да се очува, прикаже и промовише локално културно наслеђе Обреновца и околине. Јулка Вићентијевић (1876-1960), забрешка учитељица , има немерљив значај овим областима. У фокусу изложбе је прича о борби за родну равноправност, културу и њено образовање у Забрежју и Загребу. Као девојчица је дочекала краља Милана Обреновића и престолонаследника Рудолфа Хабзбурга на Забрешком граду (како се некада звао трг на Забрежју). Њен отац, Милоје Беља Вићентијевић, као присталица просветитељских идеја кнеза Михаила Обреновића, приложио је своју земљу за градњу школе а ћерку усмеравао ка школовању и просвети. Већина изложених експоната припадају “Перило -завичајној колекцији“, док су неки били у власништву Јулкине породице.

Трагови успомена на Јулку, али и њене потоње блиске рођаке Перку Вићентијевић и Владу Аксентијевића, чине комади намештаја, оружје, документи, слике, уметнине, музички инструменти. Сваки експонат открива њену љубав према образовању и култури, али и њеној вези са Алберта Ајнштајна, Милутина Миланковића и других. Важан сегмент изложбе је и прича о уметничким правцима авангардизма и зенитизма, као и уметности коју је наставио Јулкин син, велики архитекта и загребачки малдозенитиста Милош Сомброски (1902-1983).

Изложба се реализује у сарадњи са Удружењем “Перило” Забрежје и успешно је била приказана у оквиру недавно одржаног Фестивала “Ослобађање”.

Аутор поставке је Милена Недељковић, МА историје уметности.

У музичком делу програма наступиће Жеко Шишић (виолина), Ана Миљојковић (контрабас) и Никола Шнајдер (виола).

Изложба ће бити постављена до 30. новембра 2014.

{youtube}IEfr5su9OaQ{/youtube}