Новоизграђено постројење за одсумпоравање на ТЕНТ А пуштено је у пробни рад. Захваљујући  постројењу за одсумпоравање димних гасова, емисије сумпордиоксида биће смањене 30 пута, међутим значајно ће се смањити и емисије прашкастих материја. Овим поводом на термоелектрани ”Никола Тесла А” приређена је свечаност.  Свечаној примопредаји присуствовали су министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, председник Градске општине Обреновац Милош Станојевић, парламентарни заменик министра спољних послова Јапана Јасуши Хосаке, представници руководства и чланова Надзорног одбора и ”Електропривреде Србије” и делегације из Јапана.

В.д. директора Јавног предузећа ”Електрпривреда Србије”  Душан Живковић нагласио је, да се изградњом постројења за одсумпоравање завршио један важан еколошки пројекат у Европи.

– Осим што смо значајно унапредили квалитет живота Обреновчана и Београђана продужили смо и век ТЕ ”Никола Тесла А”.  Емисију сумпордиоксида смањили смо на испод 200мг по кубном метру у односу на законом предвиђених 400мг по метру кубном, док је емисија прашкастих материја смањена на испод 20мг по метру кубном – навео је Живковић.

Овај еколошки пројекат финансиран је кредитом Јапанске агенције за међународну сарадњу.

Јасуши Хосаке овом приликом нагласио је да је у постројење уграђена јапанска технологија и знање.

– Овим пројектом емисија штетних гасова смањиће се на ниво стандарда ЕУ. Очекујем да ће овај пројекат допринети смањењу лошег утицаја на здравље грађана, а овај пројекат је важан и у смслу унапређења зелене транзиције Србије – рекао је Јасуши Хосаке.

Вујовић је овом приликом посебно истакла улогу постројења за одсумпоравање у заштити животне средине, односно решавању проблема аерозагађења.

Ђедовић Хандановић нагласила је да је пројекат изградње постројења за одсумпоравање управо резулат добре сарадње Србије и Јапана.

– Енергетски систем Србије од данас може да се похвали елетраном која по еколошким стандардима може да се мери са модерним термоелекранама било где на свету. То значи, да ће грађани Београда, Обреновца и околних места имати значајно квалитетнији ваздух. Ово постројење нема само еколошки, већ и енергетски значај. Заједно са ТЕ ”Никола Тесла Б”, где ће исто овакво постројење бити завршено наредне године, ове електране производе више од половине струје наше земље и кључне су за стабилно снабдевање грађана и привреде. Ова постројења биће прихватљива са еколошког аспекта и са аспекта очувања животне средине. Пројекат одсумпоравања представља важан део билатералне сарадње са Јапаном, за коју верујем да у будућности може бити проширена и новим иницијативама – навела је Ђедовић Хандановић.