У дану када се у Београду одржава „Први Свесрпски сабор” под називом „Један народ, један сабор – Србија и Српска”, општину Обреновац посетиле су делегације из општина Рогатица и Соколац. Овом приликом потписани су споразуми о сарадњи у области образовања, културе и спорта и другим областима, а који ће продужити дугогодишње пријатељске односе између општина. Након потписивања споразума, делегације општина Соколац и Рогатица посетиле су манастир у Грабовац, Обреновачку бању, Милошев конак и Спортско-културни центар “Обреновац”.

Милош Станојевић, председник Градске општине Обреновац истакао је важност неговања добрих односа са пријатељским општинама из Републике Српске.

– Јако је битно да имамо добре односе не само са општинама Соколац и Рогатица, већ и са остале четири општине са којима смо побратимљени те 2014. године. Наравно морамо имати једнак третман са свима како би помогли њихов развој и продубили наше конекције. Значајан број људи из ових крајева из којих долазе господин Јагодић и господин Бјелица живи овде у Обреновцу и ми морамо да бринемо о тим људима који живе са друге стране Дрине – рекао је Станојевић.

– Битно је да данас на дан Свесрпског сабора покажемо јединство јер на тај начин показујемо непријатељу колико смо сложни и једино тако можемо да бранимо интересе нашег народа било да живе на левој или десној обали Дрине. Реку Дрину неко можда сматра границом, али то није граница већ кичма српског народа и наших територија. На тај начин ми морамо бранити све што су људи 90-их година остварили како победу и морамо да водимо рачуна о људима који живе тамо, јер то је наша сигурност да ће они тамо остати да живе и да наставе да бране тај простор од оних који не желе да Срби тамо живе – нагласио је Станојевић.

Милорад Јагодић, начелник општине Рогатица је рекао да се споразум о сарадњи темељи на повељи из 2014. године.

– Овај споразум има велики значај посебно у областима које смо назначили, а то су привреда, култура и образовање. Поготово у овом времену када се окупља Свесрпски сабор у Београду где нас председник Вучић, све Србе из Републике Српске, Србије, Црне Горе и окружења окупља – поручио је Јагодић.

Милован Бјелица, начелник општине Соколац је изјавио да се сарадња између две општине наставља.

– Наша сарадња је почела захваљујући претходном председнику општине господину Чучковићу, који је и успоставио сарадњу Града Београда са општином Соколац. Подсетићу у општини Соколац се налази и Српско војничко гробље Нови Зејтинлик где је сахрањено 1000 бораца који су своје животе уградили у темеље Републике Српске и то гробље сада посећују многи из региона, а међу првим посетиоцима била је делегација општине Обреновац. Соколац је сигурно са задовољством овде присутан и ми смо презадовољни што смо овде и што ћемо заједно присуствовати Свесрпском сабору који организују државе Република Србија и Република Српска – казао је Бјелица.