У оквиру пројекта који реализује Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине, ученици основних и средњих школа са територије општине Обреновац, имају прилику да посете заштићена природна добра, као и зелене површине специјалне намене, Арборетум, Јозића колибу и Забран. Овом приликом, ученици из Основне школе ”Никола Тесла” из месне заједнице Скела, посетили су Арборетум, где су видели најразличитије врсте дрвећа и шибља, а и стекли нека нова знања.

Пројекат којим се промовишу заштићена природна добра, Јавно предузеће за заштиту и унпређење животне средине реализује у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине.

– У Арборетуму имамо специјалне врсте, које се не могу срести нигде на нашој територији, осим овде и то су бисери  природне баштине Обреновца – рекао је директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине Светозар Андрић.

Протекле 4 године, континуирано, раде се студије о разноликости флоре и фауне.

– У излетишту Забран, у учионици на отвореном, поставили смо панеле на којима сваке године истакнемо резултате студије коју спроводимо, а на овом месту деца имају прилике да се информишу о томе, шта све има у нашем Забрану – навео је Андрић.