Данас је у Улици Милоша Обреновића, свечано отворена нова зграда библиотеке ”Влада Аксентијевић”, а догађају су присуствовали представници Градске општине Обреновац, градски менаџер Мирослав Чучковић и градска секретарка за културу Наташа Михајловић.

Библиотека се од данас налази у згради старе општине, која је у потпуности реконструисана и претворена у простор који ће користити грађани свих старосних категорија и који ће служити за организацију најразличитијих културних догађаја.

Директор Библиотеке ”Влада Аксентијевић” Вукашин Љуштина нагласио је, да је уз помоћ Градске општине Обреновац и Града Београда објекат реконструисан и претворен у библиотеку, те да ће на новој локацији бити доступнији грађанима Обреновца.

Председик Градске општине Обреновац Милош Станојевић истакао је, да је ова година значајна због великих јубилеја који се везују за оснивање најважнијих установа у граду.

– Ово је година када обележавамо 40 година постојања Спортско-културног центра ”Обреновац”, 70 година постојања Дома здравља Обреновац, као и 100 година од оснивања Гимназије, а такође ово је година када Обреновац добија нову кућу културе, на месту где је била стара општина. Ово је показатељ како чувамо историју и старе објекте од уништења и заборава, али и како градимо и планирамо нове објекте којима ће се нове генерације моћи похвалити – рекао је Станојевић.

Чучковић је овом приликом истакао период који су обележили пре свега обимни и важни радови, који ће допринети свеобухватном развоју градске општине.

– Ми смо као генерација и друштво, у последњих 10 година успели да направимо искорак, да Обреновац постане прави град. Овај објекат, чуваће наше писмо, пружиће могућности да писци, уметници, љубитељи књиге, они који у међусмени чекају почетак наставе, да проводе овде време – навео је Чучковић и закључио да је важно да у наредном периоду програмске активности у овом објекту буду разнолике и на тај начин допринесу његовој популарности и посећености.

Михајловић је овим поводом нагласила значај доступности културних садржаја свим грађанима.

– Ово је место које ће служити не само за читање и изнајмљивање књига, не само као архив који сведочи о времену и историји, богатству људске мисли, већ као и место размене идеја, савладавања нових вештина – рекла је Михајловић.

Нова зграда библиотеке биће отворена сваког радног дана од 8.00 до 20.00 сати и суботом од 8.00 до 14.00 сати.