Данас је у централном градском парку свечаним полагањем венаца на споменик палим борцима  за време Другог светског рата, обележена годишњица ослобођења Обреновца. 14. октобра 1944. године уз помоћ Црвене армијe и снага Народно ослободилачке војске ослобођен је Обреновац од немачких трупа после четири године окупације. Венце су на Спомен костурницу положили представници Скупштине Града Београда, Градске општине Обреновац, политичких партија, удружења потомака ратника и грађани.

Члан Већа општине Обреновац Зоран Ћорломановић нагласио је, да је октобар месец слободе, херојства и љубави према отаџбини.

– Срби рођени поред Саве, Колубаре, Тамнаве и Пештана, никада се нису бојали рада, стварања и нису одступали, када је живот био залог за Србију. То је лекција свима нама, потомцима храбрих родољуба, да се љубав према Србији не може мерити ни на који начин и да је то света обавеза сваког грађанина најлепше земље на свету – поручио је Ћорломановић.

Такође, данас су представници Градске општине Обреновац и представници Савета месне заједнице Грабовац, положили венце на споменик стрељаним мештанима Грабовца.

Ове године, као и протеклих година, 14. октобра грађани се сећају трагедије која је део Друог светског рата, а која је задесила и грађане Грабовца.

– На данашњи дан, 1941. године, због једног рањеног немачког војника, преко 100 мештана Грабовца је стрељано. Ово је злочин који ми не смемо заборавити, а данас одајемо почаст жртвама. Мештани Грабовца неће дозволити да се заборави историја, преносићемо сећања из прошлости на наше наследнике – навео је председник Савета месне заједнице Грабовац Александар Љубојевић.

Овом приликом служен је парастос за све мештане Грабовца који су изгубли живот током Другог светског рата.