image-0-02-05-2367dffea5f8c6744cd487c51e207becdce2184b07d137c9ae0a9711df3eaa55-V
image-0-02-05-2367dffea5f8c6744cd487c51e207becdce2184b07d137c9ae0a9711df3eaa55-VИз експерименталне фазе тај вид едукације прелази у редован образовни систем, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС. Дуално образовање значи суштинску и стратешку промену Србије, и нема дугорочног привредног раста без реформе образовања, истакао је премијер Александар Вучић на конференцији у ПКС.
Дуално образовање из експерименталне фазе прелази у редован систем образовања и већ на јесен, од нове школске године, требало би да почне примена у српском школству, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије на отварању скупа  „Дуално образовање у функцији ефикаснијег тржишта рада“. Успостављање новог регулаторног оквира следећи је корак и предуслов за то, истакао је Чадеж и додао да Радна група Министарства просвете, у којој активно учествује и  Привредна комора Србије, интензивно ради на финалном уобличавају нацрта Закона о дуалном образовању.
 
Премијер Александар Вучић поручио је на конференцији у ПКС да дуално образовање значи суштинску, дубинску и стратешку промену Србије, нашег начина размишљања и наше будућности. Истиче да је реформа образовања предуслов дугорочног и стабилног привредног раста. Србија ће, како је рекао, у наредне три године имати раст од 3,5 до четири одсто, али то неће бити одрживо уколико  се не реформише образовање. Премијер је најавио да ће се више новца улагати у иновативне технологије, науку, дигитализацију.   Навео је позитиван пример Швајцарске, која је велика подршка Србији на увођењу дуалног система образовања. Конфедерација има један од најразвијенијих и најуспешнијих модела дуалног система и минималну незапосленост младих. Швајцарска сваке године улаже 20 милијарди евра само у истраживања.
 
Мауро Дел Амброђо, државни секретар за образовање, науку и иновације Швајцарске објаснио је да је у тој земљи Уставом предвиђено да академски пут и стручно образовање имају исту вредност. Према његовим речима, економска конкурентност се постиже захваљујући добром образовању, како дуалног, тако и квалитетног универзитетског. „Чињеница да имамо снажан систем дуалног образовања омогућио нам је да наши универзитети нису претворени у установе масовног образовања“, нагласио је Дел Амброђо. Објашњава да у Швајцарској 65 одсто младих након обавезног школовања мора наћи запослење, праксу у привреди, у оквиру дуалног образовања. Само ако нађу послодавца могу да уђу у систем дуалног образовања.
Велики део образовања проводе у фирми, али имају и наставу у школама. Образовање у дуалном систему, како је указао, омогућава, после пет година радног стажа, полагање испита за похађање више школе. Занимања која се највише траже у дуалном образовању нису само физички, већ и они са „белим кошуљама“, као што су послови из домена банкарства, осигурања, здравства, указао је Дел Амброђио.
 
Младен Шарчевић, министар просвете у Влади Србије најавио је да би Закон о дуалном образовању ускоро требало да буде на јавној расправи. Како је рекао, претходни период обележиле су активности на терену представника министарства, ПКС, локалних самоуправа и тржишта рада који су радили на плану уписа у средње школе за наредну школску годину, у складу са потребама привреде. “Мислим да нам оптимизам може поткрепити оно што смо видели на терену, интересовање компанија и школа”, истакао је Шарчевић.

image-0-02-05-856db1a6d743ac2ddfe024174f47fce5a773636986ab6690f35744ecb11877a2-V

Члан Већа Градске општине Обреновац Предраг Јовановић истакао је да је циљ општине Обреновац да истраје у напорима како би квалитетно применили дуално образовање. Он је рекао да пуних пет година постоји сарадња Техничке школе Обреновац са ЈКП ,,Топловод” и да је то пилот пројекат који је показао своје резултате пошто ученици имају практичну наставу у току свог школовања. Јовановић је додао да ученици завршавају школу спремни како би сутра радили боље посао за који су се обучавали. Он је нагласио да се и привреда укључила у примену дуалног образовања и да за све привреднике примена овог пројекта представља директну инвестицију како би сутра имали квалитетан и стручан кадар.

На конференцији су учествовали министри државне управе и локалне самоуправе, привреде, рада и запошљавања, омладине и спорта  Ана Брнабић, Горан Кнежевић, Александар Вулин, Вања Удовичић.
Скуп у ПКС, организован поводом посете државног секретара Дел Амброђа Србији, окупио је велики број представника просвете, привреде и надлежних институција с циљем јачања сарадње у области дуалног образовања Србије и Швајцарске. Конференција је била одлична прилика да се пренесе добра пракса Швајцарске у тој области, као и да се сагледају кључни елементи ефикасне имплементације модела дуалног образовања.