sajam verona 1

sajam verona 1Градска општина Обреновац већ четврту годину организује одлазак пољопривредника на најпознатије европске пољопривредне сајмове. Након Париза, Берлина и Лајпцига на ред је дошао и сајам у Верони.

Обреновачки пољопривредници су на сајму у Верони били од 3. до 6. фебруара. Овај сајам има најдужи стаж међу европским пољопривредним сајмовима и датира још из 1898. године. Сајам је организован тако да се одржава сваке друге године, а обреновачки пољопривредници су имали прилике да виде најмодернија достигнућа и новитете у области пољопрвиредне механизације, најквалитетније примерке расне стоке и још много тога. 

Према речима Александра Богићевића, члана Већа градске општине Обреновац, пут Вероне су отишли пољопривредници који нису имали прилике да до сада посете неки велики европски сајам.

– Преко тридесет пољопривредника је имало прилике да посети по први пут неки велики европски пољопривредни сајам. Мени је неизмерно драго због тога, а и због чињенице да су већина млади људи, што доказује да су млади у Обреновцу веома заинтересовани за пољопривреду – казао је Богићевић. 
 
Ненад Радивојевић, произвођач млека из Стублина, рекао је да је за њега најзанимљивија ствар на сајму машина која сама измуза краве.
 
– Ова машина у потпуности сама измуза краве и пре муже опере и измасира виме и сисаљке ставља сама. Нема додира између сточара и краве већ све машина сама ради – казао је Радивојевић.
sajam verona
 
Поред посете сајму пољопривредници су имали прилике да обиђу и пољопривредно газдинство Нордера. На 140 хектара ово газдинство поседује фарму крава, узгајалишта зечева и рибњаке са пастрмкама. Од 1300 крава измуза се 500 које дају 16 000 литара млека дневно.
 
Аријана Нордера, власница фарме Нордера, рекла је да су они трећа генерација која се бави истим послом.
 
– Ми смо трећа генерација која води ову фарму, пре осам година смо се проширили. Новац је уложило седам партнера, а имамо само три радника који раде на фарми. Ми смо такође на самој фарми изградили и постројење за изградњу био гаса које произведе по сату 100 киловата, а годишње се овим системом заради 140 хиљада евра – казала је Аријана Нордера.
 
Обреновачке пољопривреднике су интересовале и субвенције које даје држава и према речима власника фарме Нордера у пет година три пута се може конкурисати за субвенције, а приоритет имају воћари и сточари. 
 
{youtube}osmJhjv_dac{/youtube}