дан општине 2

дан општине 2Данас је у Соколском дому одржана Свечана академија поводом Дана општине Обреновац. Градоначелник Београда Синиша Мали је отворио академију и захвалио се Влади Републике Србије, њеном председнику и свима који су учествовали у обнови те општине после прошлогодишњих мајских поплава.

Том приликом уручена су признања за полицајца и ватрогасца године, заслужног грађанина, а специјално признање за допринос обнови Обреновца добили су Влада Србије и премијер Александар Вучић. У његово име плакету је примио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Догађају је у Соколском дому присуствовао и градски менаџер Горан Весић, челници општине Обреновац и бројни грађани. 

Градоначелник Мали је подсетио да је на данашњи дан прошле године обнова кућа, школа и вртића у Обреновцу била у пуном јеку, те да се тај посао данас успешно приводи крају.

– У Обреновац је у претходних 18 месеци уложено око 100 милиона евра. Успели смо да га обновимо да буде лепши него пре поплава. Тада је више од 11.000 кућа било оштећено, а остало је њих око хиљаду које ће до пролећа и уз помоћ Европске уније бити обновљене. Обреновачка гимназија ће почети са радом у јануару и после тога можемо да кажемо да смо посао успешно привели крају – истакао је Мали.

Он је напоменуо да ће наредне године општине, посебно приградске, имати више новца него икада раније, јер је нова градска власт одговорном политиком смањила дефицит са двадесет на осам одсто, док је план да се наредне године дефицит смањи на испод пет одсто.

– То је историјски успех, који прати напоре Владе Републике Србије да се уведе ред у јавне финансије. Такође, уведен је ред  и у градска јавна комунална предузећа, која су 2013. пословала са губитком од две милијарде динара, да би данас правила профит од две милијарде динара. То је важно јер 85 одсто тог профита иде у буџет Града Београда из кога се финансирају инфраструктурни пројекти, изградња школа, вртића и игралишта, а део тог новца биће уложен и у Обреновац – указао је градоначелник.

Мали је посебно истакао да је нова градска власт  успела  да промени привредну и  инвестициону климу у Београду, подсетивши да су формиране две пословне зоне, од којих се једна налази управо у Обреновцу.

– Већ крајем јануара биће положен камен темељац за изградњу фабрике „Меита” у Баричу, која ће обезбедити 1.400 нових радних места, а све са циљем да од Обреновца, Београда и Србије направимо боље место за живот – закључио  је градоначелник.

дан општине

Министар Стефановић је указао да у Обреновцу током обнове није било ниједне афере, нити је новац за обнову злоупотребљен, а да се то није десило ни у једном месту у Србији. Он је навео да је, захваљујући огромној активности Владе, 7.306 домаћинстава добило помоћ, за шта је издвојено више од милијарду динара. Збринуто је 159 породица чије су куће потупно уништене, 816 привредника добило је помоћ од 221 милиона динара, прецизирао је министар.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да је поносан што се обнова Обреновца приводи крају без иједне афере, истичући да је свака надокнада била исплаћена као што је и речено и захвалио се Влади Републике Србије, њеном председнику, Граду Београду и Европској унији на несебичној подршци током протеклих 18 месеци.

Како је рекао, политика Владе једнаке шансе за све” већ се спроводи у Обреновцу, наводећи да од накнаде за загађење општина организује бесплатна летовања и зимовања за сву децу из Обреновца и додајући да то треба да буде пример другим општинама.

Чучковић је истакао да је и са Меитом” постигнут договор да ученици четвртог разреда средњих школа, након наставе имају праксу у фабрици, што је, како је рекао, почетак увођења дуалног образовања у Србији.

Полицајац године је начелник Полицијске станице у Обреновцу Горан Недељковић због изузетног залагања у организацији послова, док је признање за изузетан допринос у противпожарној заштити отишло у руке командира Ватрогасне станице Обреновац Звездана Павловића. Заслужни грађанин је полицајац у пензији Рајко Сремчевић, а додељена је и плакета за економски развој Обреновца и за вредну инвестицију компанији Меита”.

Свечану академију у Соколском дому у Обреновцу отворио је хор „Обреновачке девојке” изводећи химну Србије Боже правде”, док је манифестацију затворила нумера „Обреновац” коју су отпевали чланови дечјег хора „Круна од нота”. 

Општина Обреновац је укључена у заједницу београдских општина 1957. године, а Дан општине је 20. децембар, када је указом кнеза Милоша Обреновића установљен назив Обреновац.

{youtube}vEUG2BgMSak{/youtube}