VUL 2966

VUL 2966У Градској општини Обреновац одржана је седница Већа која је била посвећена безбедности на територији градске општине. Седници су присуствовали представници Градске општине Обреновац, ОУП-а Обреновац и БИА.

Председник Скупштине градске општине Обреновац Ђорђе Комленски рекао је да су безбедоносни резултати задовољавајући.

– У односу на 2013. годину број кривичних дела је у већини случајева у смањењу. Као параметар не можемо узимати 2014. годину, јер она не може бити репер због поплаве која нас је погодила. Можемо да констатујемо из извештаја да је ситуација у Обреновцу, без обзира на постојање стратешки важних објеката, стабилна и да не постоје никакве процене које доводе у дилему безбедност грађана када се ради о тероризму. Без обзира на то, договорене су практичне мере које се предузимају како би се предупредила било каква опасност или ризик. Озбиљнијих нерешених кривичних дела на нашој територији практично нема, готово сва разбојништва су решена. Оно што је забрињавајуће јесте пораст ситнијих кривичних дела, иако ниједно кривично дело које нарушава безбедност или имовину грађана није ситно. Пораст тих кривичних дела настао је у сеоским месним заједницама и оним деловима које ми називамо „викенд насеља”. Ми имамо случај да у појединим деловима села нема становника и онда је криминалцима посао олакшан. Краде се све оно што им падне под руку и тешко је то контролисати. Имамо апсурдних ситуација да је полиција пронашла поједине починиоце, материјална средства која су украдена, а да та кривична дела према онима којима су почињена још увек нису пријављена. Обреновац је на нивоу просека када је у питању трговина наркотицима. Тиме не можемо да будемо задовољни и очекујемо једну озбиљну активност у репресивном делу када је у питању продаја наркотика у близини школа, али и у превентиви и утврђивању колико у школама имамо корисника недозвољених супстанци. Ја ћу још данас иницирати да се формира Савет за безбедност чији ће задатак бити да помогне полицији у раду. Да постоји тешња координација и сарадња, а и да полиција добије боље материјалне услове за рад – казао је Комленски.
Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је први задатак општине безбедност и брига за грађане.
 
– Сарадња између општине и станице полиције ће се наставити и даље. Сарадња након поплаве, али и пре и после тога, је била на највишем могућем нивоу. Наравно, живи људи не могу све ствари да стигну да испрате. Дијагостиковали смо у ком сегменту организоване групе могу да нанесу штету Обреновчанима. Ту пре свега мислимо на викендице и пољопривредна газдинства, где смо имали појачану активност криминалних гурпа које нису из Обреновца. Велики број људи је и лишен слободе што је охрабрујућа вест. Што се тиче организованих криминалних група и нарко картела које могу да егзистирају на територији неке општине, ми имамо срећу да такве појаве немамо и то је велика заслуга свих полицијских службеника и самог начелника полицијске станице. Градска општина ће увек бити уз припаднике МУП-а који раде у Обреновцу и помоћи да њихови разултати буду још бољи – рекао је Чучковић.
 
Драгослав Мршевић, члан Већа градске општине Обрнеовац, осврнуо се на ситуацију безбедности у сабраћају на територији Градске општине Обреновац.
 
– Што се тиче безбедности у саобраћају у Обреновцу можемо рећи да су постигнути охрабрујући резулати. У односу на прошлу или претпрошлу годину, имамо 70 процената мање несрећа. У овој години имамо 5 настрадалих у саобраћају, али то је ипак за четири мање него протекле године. Далеко више људи је приведено због вожње у пијаном стању. Највише смо охрабрени да у зонама школа у последњих годину дана имамо само једно дете са лакшом телесном повредом, што је и највећи успех и доказ колико Полицијска станица Обреновац и Градска општина Обреновац посвећују пажње зонама школа. Оно што је упадљиво и приметно је да, где год да смо указали на недостатак саобраћајне сигнализације и потребу да се и вертикална и хоризонтална сигнализација и уопште саобраћај учини безбедним, управо на тим местима бележимо драстичан пад саобраћајних несрећа. Наш задатак за наредни период је да се и преостале црне тачке и места где су честе саобраћајне несреће обезбеде вертикалном и хоризонталном сигнализацијом – додао је Мршевић.
 
{youtube}yx-7jH_p_Lc{/youtube}