У Милошевом конаку вечерас је отворена изложба “Варошки живот Обреновца између два рата”, у оквиру манифестације “Ноћ музеја”.  У згради Библиотеке “Влада Аксентијевић”, иначе објекту који је споменик културе и културно добро од великог значаја (потиче из прве половине 19. века), посебно за ову ноћ припремљена је изложба са експонатима из периода између два рата.

На самом отварању посетиоцима се обратила директорка Библиотеке Ивана Јаношевић. 

– Желим на почетку да вас поздравим и да вам се захвалим што сте се одазвали нашем позиву да будете са нама вечерас овде у Милошевом конаку. То што вас има оволико само је, чини ми се, потврда да смо урадили добру ствар вечерас. Манифестација “Ноћ музеја“ се одржава по седми пут ове године у Србији, у Обреновцу по први пут. Вечерашњи програм смо направили са једним малим мотом “Обреновац, град без музеја, учествује у манифестацији Ноћ музеја“. Жеља нам је, и прилика је, да вечерас поменемо управо ту чињеницу и мислим да нам је свима заједничка жеља и потреба да у овом граду постоји један завичајни музеј. Вечерашња поставка само је добар начин да видимо један део експоната који ће се, надам  се, за коју годину налазити у том будућем завичајном музеју. Оно што је такође значајно, у Обреновцу се ове године, по први пут, приређује манифестација „Ноћ музеја“. Надам се да ће она постати традиционална у нашем граду и мислим да ће можда од следеће године бити више локација у нашој вароши где ћемо за “Ноћ музеја” моћи да видимо различите поставке – истакла је Ивана Јаношевић.

 

О самој изложби која носи назив “Варошки живот Обреновца у периоду између два рата” говорила је Зорица Петровић-Правдић, која је аутор поставке. 

– 15. маја сви велики музеји и галерије у Европи отварају своја врата посетицима. Показало се да је то један веома значајан музеолошки покрет јер тих вечери буде заиста велики број посетилаца. Нама је част што смо успели ове године Обреновац да увучемо у целу ту причу и то је јако значајно јер је у питању европски покрет. Први пут је “Ноћ музеја” одржана 1994. године у Берлину, а онда су сви велики и мањи градови почели да славе “Ноћ музеја”. Читав покрет и читава манифестација је под покровитељством UNESCO-а. И име нашег града Обреновца се сада ту налази и на тај начин скрећемо пажњу на нашу малу варош. Ми смо се определили за ућешће на овој манифестацији на иницијативу Иване Јаношевић, која доста проучава завичајну збирку овог града и потрудили смо се да направимо омаж периоду између два рата. Поред тога, покушали смо да вам захваљујући експонатима, који су део породичног наслеђа, дочарамо период између два рата у Обреновцу – казала је Зорица Петровић-Правдић. 

 

Језгро изложбе чине експонати преузети из приватних колекција које до сада нису биле приказане јавности. Изложба обухвата делове стилског намештаја (кроз три целине), порцелан, стакло, сребро, слике, фотографије, разгледнице, књиге, архивалије.

Посебан простор заузимају сакрални предмети (путири, крстови и иконе), власништво обреновачке цркве.

У сарадњи са Јеврејским историјским музејем  изложена је документација о јеврејским породицама које су живеле у нашем граду. Удружење Ром обезбедило је експонате обреновачке ромске заједнице. Циљ изложбе је да се историјски, културни и свакодневни живот овог периода прикаже публици.

Отварање изложбе пратио је и сценско-музички програм.