junice

juniceОрганизација за пољопривреду и храну Уједињених Нација (ФАО) данас је у Обреновцу поделила помоћ у виду четири стеоне јунице за четири домаћинства која су током мајске поплаве остала без крупне стоке. Александар Ментов из ФАО-а рекао је да овај програм траје већ годину дана.

– Већ годину дана делимо помоћ становништву у пољопривредним газдинствима која су претрпела штету током мајских поплава. Укупна вредност донације је 30 милиона евра за целу Србију. Део тих донација добили су и пољопривредници из Обреновца. Помоћ пристиже редовно, од семена за јесењу сетву, ђубрива, као и садница воћа. Прошле недеље смо делили и пољопривредну механизацију. У наредном периоду нас очекује још оваквих и сличних акција докле год не обухватимо сва пољопривредна газдинства – рекао је Ментов.
 
Александар Богићевић, члан Већа градске општине Обреновац, рекао је да ово није крај са донацијама у сточном фонду.
 
– Поред ових стеоних јуница које данас добија четири домаћинства, у наредних недељу дана ћемо поделити и контигент јарића, јагањаца и прасића. Надам се да ћемо све завршити до краја јула. Очекује нас подела и пумпи за наводњавање. Ту смо у малом застоју због спровођења тендера, јер има превише произвођача, а ФАО жели да испуни све услове које су нагласили наши пољопривредници. Морам да најавим и поделу помоћи за још 400 корисника које смо договорили у другом кругу и ту поделу помоћи очекујемо у септембру. Закључно са поделом помоћи у септембру, око 2300 домаћинстава ће проћи програм помоћи ФАО и ја морам да се им се захвалим и у своје лично име и у име Градске општине Обреновац на свему што су до сада урадили  – казао је Богићевић.
 
{youtube}xubMEdaUQH8{/youtube}