aaaadanpobedefinal

aaaadanpobedefinalДан Европе обележава се данас и у Обреновцу, културно-уметничким програмом и финалним такмичењима основних школа у одбојци и кошарци, а шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је да је пре годину дана било незамисливо да ће се такви догађаји дешавати у тој општини.

Девенпорт је, са министром омладине и спорта Вањом Удовичићем и председником општине Обреновац Мирославом Чучковићем, у Обреновцу присуствовао свечаној додели медаља победничким екипама у Средњој пољопривредно-хемијској школи.

– Ова школа и сала су реновиране и сад изгледају феноменално – рекао је Девенпорт и додао да је Делегације ЕУ у Србији поносна на све што је урадила на реновирању кућа, школа и других институција у Обреновцу и другим градовима у Србији.

Како је додао, Делегација је поносна и на остварену сарадњу са Владом Србије и руководствима свих општина Србије које су биле погођене поплавама.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да школа, која је пре годину дана била уништена, данас изгледа “толико репрезентативно да Обреновац може да буде поносан и раме уз раме са европским општинама”.

Наводећи да му је драго што се баш школским такмичењима обележава Дан Европе, Удовичић је рекао да је управо школски спорт област која је најбитнија за Србију и да се нова Стратегија и Нацрт закона о спорту интензивно баве побољшањем школског и универзитетског спорта.

Он најавио да ће у наредном периоду у Обреновцу бити обновљена још два спортска објекта и похвалио општину као је једну од ретких која улаже у спорт и субвеницонише клубове у којима се не плаћа чланарина.

Председник општине Мирослав Чучковић истакао је да је данашњи догађај круна процеса обнове Обреновца и нормализације живота у тој општини.

– Све можемо заједно, солидарно… на резултат који смо направили можемо да будемо поносни – рекао је Чучковић.

Подсећајући да је ЕУ највећи директни донатор Обреновца, која је, како је истакао, делима показала како се обнављају објекти од којих зависи живот, а то су здравствени и образовни објекти.

– Драго нам је што су ту представници ЕУ и министарства да грађани знају да су држава, али и ЕУ уз њих – рекао је Чучковић који је захвалио и Влади Србије и Европској унији на подршци коју су пружили тој општини.

У школским такмичењима у одбојци за девојчице и кошарци за дечаке, учествовало је 20 школа из 12 градова Србије који су били погођени прошлогодишњим поплавама.

Златну медаљу у конкуренцији одбојкашица освојиле су девојчице из Основне школе Дуле Караклајић” из Лазаревца, док је злато у кошарци припало дечацима школе Анта Богихевић” из Лознице.

Како је рекао потпредседник Кошаркашког савеза Србије Игор Ракочевић, који је такође присуствовао манифестацији, с обзиром на околности од пре годину дана, није битно ко је победио.

– Важно је да су се деца окупила, дружила, уживала и да смо њима помогли да забораве катастрофу која их је задесила и надам се да ће у будућности бити још оваквих манифестација – рекао је Ракочевић.

Након доделе медаља, делегација је посетила део програма на Тргу Др Зорана Ђинђића и послушала концерт студената музичке академије у организацији Guitar Art Fest-a“.

У оквиру прославе Дана Европе, вечерас ће на Тргу бити одржан концерт на којем ће наступати обреновачки састави Џепови” и Incomplete“, као и београдски састав „Sevdah Baby Live“.

{youtube}22jV5UuyNO0{/youtube}

{youtube}2G6Ko4gmOFQ{/youtube}

{youtube}_qoKcoZnTME{/youtube}

{youtube}SOkqBuJ6OdQ{/youtube}