На Градском тргу у Обреновцу данас су делегације Градске општине Обреновац, Града Београда и удружења грађана положиле венце поводом седамдесетогодишњице  Победе над фашизмом у Другом светском рату.

Председник Скупштине градске општине Обреновац Ђорђе Комленски подсетио је на проблеме фашизма у савременом свету. 

– Као што сви знамо, данас српски војници имају част да учествују на Паради победе у Москви поводом прославе 70 година победе над фашизмом. Ту част су заслужили због оних чијим се сенима данас ми клањамо, сенима оних који су живот дали за слободу. И ви сте хероји овог града. Да није било вас, ваше храбрости, ваше одлучности овај трг данас не би изгледао како изгледа. Фашизам је изгубио битку пре 70 година, али нисам сигуран да се фашизам поново не јавља. Нема га у чизми, нема га са пушком, већ се јавља у другим облицима. Фашизам је када се уништавају ћириличне табле и када Срби немају права у Хрватској, фашизам се јавља и буди се. Ови спомоници сведоче и опомињу да, ако се будемо успавали и заборавили на част и достојанство, можемо поново да дођемо у ситуацију да останемо без овога што имамо – казао је Комленски. 

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић је у обраћању присутнима рекао је да је Обреновац град херој. 

– Ми смо имали ту привилегију да се родимо у миру захваљујуи људима испред чијег споменика данас стојимо и који су дали оно највредније, а то је живот. Ми свим херојима Посавине, Влади Аксентијевићу, Буди Давидовићуу и осталим знаним и незнаним дугујемо то што живимо у слободи и уређеном друштву. Обреновац је игром случаја прошле године прошао кроз једну од највећих катастрофа модерног времена. Захваљујући грађанима Обреновца, Београда и Србије успели смо да пребродимо ту највећу катастрофу и да овај град данас изгледа овако. Ми смо се, као што је рекао председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић, пре само годину дана борили за животе људи и имовине, а град овако лепо изгледа управо захваљујући напорима сваког од вас, вашој несебичној помоћи и идеји да будете солидарни онда када је то најпотребније. Да бисмо могли да живимо и даље у миру морамо се из генерације у генерцију подсећати да они нису узалуд дали своје животе и да морамо неговати традицију сећања на дан када је фашизам побеђен – казао је Никодијевић.

Полагању венаца присуствовали су министар рударства и енергетике Александар Антић, народни посланик Бранко Ружић, као и многобројна удружења грађана, политичке странке и заинтереосвани грађани. 

{youtube}s8GHLw7Dz-g{/youtube}