moleban crkva

moleban crkvaУ суботу, 16. маја, у Цркви у Обреновцу биће одржан молебан настрадалима у поплавама које су задесиле Обреновац тог дана прошле године.

Слободан Илић, свештеник, рекао је да ће молебан почети тога јутра.
 
– У сарадњи са Градском општином Обреновац ми ћемо одржати литургију ујутру у 8 сати. Након тога одржаће се молебан за мирнија и боља времена која су пред нама и да се овом граду то никада више не понови. Апелујем на све Обреновчане, нарочито на породице које су изгубиле неког од својих најмилијих, да тог дана дођу и заједно се помолимо Богу за оне који су тада пострадали и за времена која долазе. Било би лепо да се окупимо овде, у храму, најпре, да одамо молитвено сећање за све оне који су изгубили животе, а и за нас и за дане који долазе – рекао је Илић. 
 
Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац, рекао је да је Обреновац био на великим исушењима током своје историје.
 
– Обреновац је током претходних ратова спаљиван, бомбардован током 1999. године, али ово што смо доживели је у највећој мери била катастрофа невиђених размера до сада. Природна катастрофа којој, на жалост, нисмо могли да одговоримо као друштво и то је нешто чему ћемо тих дана и на годишњицу бити посвећени. Молитва да нам се то никада више не понови јесте нешто што је за нас као друштво јако значајно, јер смо тог дана схватили да у суштини живот чине мале ствари и да некада све оне бриге које имамо током радног дана или због тога што смо незапослени, да то све може као прах да нестане у једном дану и да се сви пробудимо са жељом да фамилија и остали суграђани остану живи. Нерачунајући те дана када су спашавањем и храброшћу становници Обреновца показали какво срце јуначко имају, данас имамо град који изгледа овако како изгледа. Али о томе не бисмо у суботу, 16. маја, јер нам је управо жеља да заједно са нашом црквом тај дан обележимо молебаном у нашој централној обреновачкој цркви – казао је Чучковић. 
 
Чучковић је додао да ће размишљања тог дана бити усмерена не ка материјалним стварима и обнови, него ка будућности.

– Са својом породицом свако од нас може тај дан да обележи, пре свега мислима како и на који начин живот може да нестане у једном тренутку вољом природе и како и на који начин можемо да наставимо даље у будућност. Моја порука свим Обреновчанима тога дана биће да морамо да гледамо напред, да морамо да обезбедимо да овај град буде трајно безбедан што се тиче будућих катастрофа. Грађевински је урађено оно што је у нашој моћи на заштити Обреновца – додао је Чучковић и позвао све Обреновчане у име Градске општине Обреновац да прошетају и присуствују молебану у суботу, 16. маја, са почетком у 9 часова. 

{youtube}asLwvLm7nzA{/youtube}