sedam novih kuca u Obrenovcu

sedam novih kuca u ObrenovcuСедам обреновачких породица, чије су куће потпуно уништене током мајских поплава, добиле су данас кров над главом, а кључеве су им уручили представници Уједињених нација у Србији, општине Обреновац и Града Београда.

Менаџер пројектног центра УНОПС у Србији Грем Тиндал рекао је да је веома задовољан што су обреновачким породицама данас уручени кључеви, с обзиром да је сутра католички Божић који лично слави, и да кров над главом обреновачким породицама може да посматра као божићни поклон.

– Данас предајемо кључеве за седам кућа, а још седам нових ће ускоро почети са изградњом. То је само један део наше помоћи, с обзиром да помажемо и око обнове школа и других објеката у Обреновцу из средстава ЕУ – рекао је Тиндал.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да ће у суботу бити усељене још четири куће, што ће бити последње куће чију изградњу је финансирала француска влада и поручио да ће изградња кућа у Обреновцу финансираних средствима ЕУ, кувајтске владе и других донација бити готова до 7. јануара.

– На дан Нове године биће усељене четири куће, а још три на Божић. Изградња кућа у Обреновцу биће готова до 7. јануара, кад је реч о објектима које су финансирале ЕУ, француска влада, донације Прве телевизије… – рекао је Чучковић.

Према његовим речима, остало је још око 353 особе које су ван својих домова у Обреновцу, истакавши да та општина, град и држава имају обавезу да се и њима посвете.

– Све куће које смо зидали ишле су преко Канцеларије за обнову поплављених подручја и ниједан динар није отишао негде где не би требало, што карактерише и цео процес. Уколико будемо имали усвојених жалби на решења о новим кућама, ЕУ ће бити уз нас и недвосмислено је рекла да ће покрити те трошкове, али то је већ пролеће следеће године – рекао је Чучковић.

 Он је поновио да ће сви грађани којима нису завршени унутрашњи радови моћи да попишу шта им све недостаје од материјала да би се то завршило и да се јаве општини Обреновац.

– Данас смо објавили јавни позив за прикупљање информација од свих домаћинстава чије куће нису завршене у потпуности, али не за оне које су потпуно срушене у поплавама, већ за оне у којима нису завршени унутрашњи радови, као што је урађено у насељу Браћа Југовић – рекао је Чучковић.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић захвалио је представницима ЕУ и УНОПС-а на, како је рекао, преданом раду и сарадњи са представницима Владе Србије и општине Обреновац, што је омогућило да се изградња кућа заврши у кратком року и да породице буду задовољне квалитетом тих објеката.

– Преданим радом представника општине Обреновац, свих који су учествовали у изградњи и уз подршку Града Београда, долазимо до тога да се куће обнављају, да помоћ преко Канцеларије за обнову иде у праве руке због чега с поносом могу да кажем да су породице којима су куће биле потпуно уништене данас усељене у нове куће – рекао је Младеновић.

Он је додао да сви заједно само треба да учинимо додатни напор да се заврше куће и онима којима то до сад није урађено, али и да се обезбеде услови да се велике непогоде попут мајских поплава не понове у Обреновцу и да град од њих буде заштићен.

Представници УНОПС-а, општине Обреновац и града Београда данас су посетили и разговарали с породицама Ивановић и Кораћ, којима су уручени кључеви нових кућа и испоручен намештај купљен средствима ЕУ.

Поред изградње и обнове кућа у Обреновцу, ЕУ реконструише и опрема пет образовних установа у тој општини – основне школу „Посавски партизани”, „Јован Јовановић Змај”, „Јефимија”, Пољопривредно- хемијску и Техничку школу, а подржаће и 30 малих предузећа да поново започну своје пословање после штете коју су претрпели у поплавама.

Извор: Тањуг

{youtube}cE-saUnz2Qw{/youtube}