Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић посетио је данас Београдску надбискупију и надбискупу Станиславу Хочевару уручио захвалницу општине за помоћ коју је надбискупија и хуманитарна организација Каритас упутила општини Обреновац након мајских поплава.

На састанку је договорена даља сарадња између Градске општине Обреновац, Београдске надбискупије и Каритаса.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар рекао је да је Обреновац симбол страдања у мајским поплавама.

– У данашњем разговору са председником Градске општине Обреновац говорили смо о сарадњи нашег Каритаса и општине. Морам да истакнем велику солидарносту наше цркве и Каритаса са општином Обреновац. Захваљујем се и господину Чучковићу, као и свима у општини који су нам помогли да помоћ што лакше и што пре дође до становника. Ми морамо гледати у будућност и да из оваквих трагедија учимо. Ова трагедија је изазвала солидарност у земљи и изван земље и на солидарност можемо рачунати и у будућности – казао је Хочевар.
 
Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је данас било речи о помоћи која је неопходна грађанима Обреновца.

– Ми смо данас дефинисали начин помоћи грађанима Обреновца. Наши напори усмерени су на три конкретне врсте помоћи за које смо замолили Београдску надбискупију и Каритас. Ту мислим на породице које су у II категорији оштећења, као и подстанари који ће добити средстаа за куповину једног комада беле технике или покућства. Друга група су људи који тренутно живе у прихватним центрима у касарни и хотелу. Њима су обезбеђени ваучери за топле оброке у износу од по 8 хиљада динара. Они ће те ваучере моћи да користе у НС Бомију. И трећа категорија су обреновачки повртари који су изгубили своје пластенике у поплави. Велику подршку Каритаса” имамо у поновној изградњи пластеника. Желим да се захвалим Београдској надбискупији и Каритасу на свему што су до сада урадили за грађане Обреновца и на ономе што ће тек учинити за Обреновац – рекао је Чучковић. 
 
Каритас је као ургентну помоћ поделио преко 40 тона хране и хигијенских пакета у вредности од 81 хиљаду евра. Такође, помогли су ђаке прваке са 600 комплета школских торби и прибора. Ова хуманитарна организација обезбедила је помоћ у грађевинском материјалу и новцу за 80 породица. Огрев и шпорете добило је 182 породице, а од 1. септембра Каритас у Обреновцу спроводи и пројекат психолошке подршке поплављним домаћинствима.
 
{youtube}M4O-cZBM1Tw{/youtube}