Председник Србије Томислав Николић, председник Владе Александар Вучић, шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт, министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић и министар омладине и спорта Вања Удовичић обишли су данас обновљену Основну школу “Посавски партизани”.

Штета је што су нас поплаве задесиле, али су истовремено показале колико и на кога можемо да рачунамо, изјавио је председник Србије Томислав Николић оценивши да је у невољи која нас је снашла цео свет показао огромну солидарност према Србији.

– Обреновачка деца после поплава нису имала ни кућу ни школу у коју иду, а сада пред зиму имају кућу у којој живе и школу у коју ће да иду – рекао је Николић приликом посете основној школи “Посавски партизани” која је реновирана и опремљена уз помоћ донације ЕУ.

Он је захвалио ЕУ на великој помоћи која је пружена, али и шефу Делегације ЕУ у Србији Мајклу Девенпорту, који се, како је рекао, свесрдно заложио да та помоћ буде велика и да оде у праве руке.

– Надам се да сте и ви убеђени да ће ова деца вратити стоструко сваки динар који је уложен у ову зграду – рекао је Николић Девенпорту.

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је ЕУ много помогла Србији и да Србија не би могла да заврши обнову земље после поплаве без помоћи ЕУ и других пријатеља.

– Уверен сам да ће и ЕУ да буде објективна када буде оцењивала наш рад у будућности – рекао је Вучић додајући да је преостало да се у Обреновцу обнове још гимназија, обданиште и један насип, а да је све остало говото завршено.

Вучић је захвалио Девенпорту на донацијама ЕУ, истичући да ће обреновачка деца која буду похађала ову школу имати одличне услове за рад.

Девенпорт је рекао да је ЕУ уложила велика средства у обнову у Србији изразивши радост и задовољство што је и школа у Обреновцу завршена. Он је истакао да је обнова после мајских поплава у Србији била успешна због заједничког рада и ангажовања владе, локалне самоуправе, али и грађана волонтера и организација цивилног друштва.

ЕУ ће наставити да помаже, додао је, најавио да ће се у следећој фази највише радити на превенцији од поплава како би се оне у будућности спречиле, а председнику и премијеру захвалио је на топлим речима њему и ЕУ због помоћи након поплава.

Директорка школе Весна Јешић рекла је да су ђаци и наставници после дуго времена дочекали да се школа обнови и да почне да ради у две смене, и захвалила ЕУ и свим људима добре воље који су помогли.

Европска унија уложила је 160.000 евра у обнову и набавку школског намештаја, а радови су обухватали замену електричних инсталација, малтерисање, уређење зидова и подова…

Цело приземље Основне школе “Посавски партизани” током мајских поплава било је потопљено. Иначе, ЕУ је издвојила више од 860.000 евра за реконструкцију и опремање пет образовних установа у Обреновцу. Поред наведене основне школе, опремљене су и освновне школе “Јован Јовановић Змај” и “Јефимија”, као и Пољопривредно-хемијска и Техничка школа. Реконструкција тих школа је завршена, опремељене су основним намештајем, а опрема за кабинете и друга учила требало би да буде испоручена почетком следеће године.

У првој половини следеће године, ЕУ ће финансирати са додатних 230.000 евра за обнову старе зграде Техничке школе и израду главног пројекта за обнову Гимназије.

Извор: Тањуг

{youtube}MWqdt2ssDmA{/youtube}