Председник Србије Томислав Николић и председник Владе Александар Вучић уручили су данас кључеве 39 нових кућа породицама у Обреновцу чији су домови уништени током мајских поплава, а које су изграђене из донација Уједињених Арапских Емирата и Кувајта.

Из донација УАЕ изграђено је 14 кућа, из донација Кувајта 25, а све су опремљене белом техником коју је поклонила компанија Горење.

Завршетак 14 кућа у Обреновцу део је ширег пројекта који спроводи Програм Уједињених нација за развој, а финансира Фондација Калифа Бин Заједа Ал Нахјана, посредством Амбасаде УАЕ у Србији. У оквиру тог пројекта овог је месеца завршена градња 35 кућа и то 14 у Обреновцу, 17 у Крупњу и још четири у Ваљеву. Све куће намењене су породицама чији су домови уништени у мајским поплавама, пројекат градње објеката од 60, 80 и 100 квадрата вредан је милион евра а у тим је кућама збринуто укупно 150 људи. Осим те донације, Емирати су на наменски донаторски рачун Србије одмах након поплава уплатили 10 милиона долара.

Донацијом из Кувајта у Обреновцу се гради 25 типских кућа, све су по 65 квадратних метара, а у њих ће се уселити 37 чланова породица. Укупна вредност донације је 400.000 евра, а донатор је држава Кувајт кроз Друштво црвеног полумесеца те земље.

Николић је изјавио да је помоћ коју је Србија добила после поплава показатељ да има ослонац у свету и да је “српска мука била у том тренутку и светска мука”.

Николић је приликом уручења кључева 39 кућа у Обреновцу, за које су средства обезбедили Кувајт и УАЕ, рекао да је Србија показала како може да на најпоштенији начин уложи оно што је обезбедила и да све што добије као помоћ потроши тако да народ буде задовољан.

– Доброчинство које су показали Кувајт и Уједињени Арапски Емирати тим државама није било потребно, оне имају новац за свој народ, али ово је био пример како један добар народ, као што је српски, и добра управа, могу да обезбеде да људи из света схвате да није само њихова невоља велика, да постоји и туђа невоља – рекао је Николић.

Српска невоља је тада била светска невоља и тако се свет према њој понео, рекао је Николић и додао да је поносан што су две велике пријатељске земље Србије помогле, те да се нада да ћемо са њима сарађивати и развијати економске односе.

– Ово је доказ да имамо велики ослонац у свету, али и велики ослонац међу грађанима – рекао је Николић.

Честитао је Влади јер, како је рекао, ниједан динар није отишао на погрешно место и оценио да је ово прва невоља са којом се суочила Србија, а у којој није било места за богаћење већ само за честит рад.

Присутнима се кратко обратио премијер Вучић, који је навео да је уплаћена материјална помоћ за 5.869 домаћинстава, додао да се куће граде и да ће ускоро све бити завршене.

Изразивши задовољство јер ни динар није украден нити склоњен, већ постоји прецизна евиденција где је и за шта потрошено, премијер је захвалио председнику Србије, УАЕ и Кувајту и другима који су несебично помогли у тешким тренуцима.

Амбасадор Кувајта у Србији Јусуф Ахмад Абдулсамад оценио је да су односи две државе на веома високом нивоу, а пријатељске везе два народа веома јаке и поздравио је транспарентност и ефикасност у изградњи кућа које су финансиране донацијама те земље.

Заменица сталног координатора УНДП-а у Србији Стелијана Недера рекла је да та организација остаје партнер од поверења влади и народу Србије, а да квалитет и брзина представљају императив у њиховом раду.

Подсетила је да та организација ради пројекте за 19 брана у Србији како би била отпорнија на нове поплаве уколико до њих дође.

Грађани Обреновца који су добили куће изјавили су да су задовољни брзином којом су оне изграђене и захвалили донаторима на доброчинству.

Додели кључева присуствовали су градоначелник Београда Синиша Мали, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и поједини министри.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да је испуњено обећање да ће куће бити завршене пре зиме.

– Пред нама је још увек пуно посла, нарочито што се тиче привредника и њиховог статуса, али ми нећемо стати и позиваћемо донаторе да и даље помажу грађане Обреновца. Морам да се захвалим владама Уједињених Арапских Емирата и Кувајта, као и Уједињеним нацијама који су омогућили да ови људи добију кров над главом – казао је Чучковић.

Закључно са 8. децембром, финансијска материјална помоћ је исплаћена за укупно 5.869 домаћинстава у Обреновцу, у укупној вредности од 1,72 милијарди динара.

Извор: Тањуг

{youtube}_0-NQo-cWEA{/youtube}