Мађарска малтешка хуманитарна служба током вишемесечног мониторинга, процене настале ситуације, након катастрофалних поплава које су ове године задесиле Србију, обезбедила је 105 уређаја беле технике за становнике Обреновца.

Подела беле технике је почетак будућег великог програма који ће почетком наредне године помоћи остећеном становништву, коме ће се доделити намештај.

– Уређаји су у виду хуманитарне помоћи донирани становништву Обреновца у насељу Дудови. Вредност те донације је 21.000 евра. Хуманитарна акција је остварена уз помоћ Мађарског министарства за спољну привреду и иностране послове. Министарство помаже више хуманитарних и развојних програма које остварују цивилне организације.
Мађарска влада ускоро ће донирати Србији пумпе великог капацитета – истакао је приликом донирања помоћи Његова екселенција др Атила Пинтер, амбасадор Мађарске у Београду.

Нада Милетић, представница Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја, се захвалила присутнима на пруженој донацији и несебичном раду. Мештани овог насеља су сараднике хуманитарне службе поздрављали као старе другове.

Хуманитарна служба из Мађарске тесно сарађује са Владом те земље.Тако је дошло и до реализације ове хуманитарне акције, која је започела током самих поплава. У најтежим данима за становнике Обреновца, Малтешки сарадници су дошли у Обреновац у оквиру ватрогасне јединице из Мађарске.

Након поплава Обреновчанима је од њих стигла помоћ и у виду машина за сушење зидова. Тада су током два месеца, колико је трајао њихов боравак на том подручју “Малтежани” обилазили куће и друге некретнине радећи на монтирању специјалних уређаја. Машине су биле инсталиране у 80 најугроженијих домова.

{youtube}3QBkDz-8SxA{/youtube}