Председник Владе Србије Александар Вучић, представници Блиц фондације и ТВ Прва уручили су данас кључеве за 10 кућа породицама којима су куће страдале у пополавама у Обреновцу.

Вучић је захвалио на великој подршци свима који су помогли да се овај посао обави, који су упутили помоћ Обреновцу, али и у још 45 општина које су страдале у мајским поплавама.

Како је навео пре неколико месеци је почела реализација овог посла и додао да је изузетно задовљан што се све тако брзо завршило узимајући у обзир и чињеницу да овде није постојала секундарна инфраструктура, те се у том смислу захвалио државним органима, граду Београду, ЕПС-у, који су омогућили да се тај проблем превазиђе.

Он је прецизирао да се ради о 10 кућа, да је једна површине 80 метара квадратних, а осталих девет 60 квадрата, да ће у њих бити смештена једна трочлана породица, као и оне са два или једним чланом.

Премијер је додао и да је у Обреновцу донето 5.600 решења и исплаћена помоћ за људе који су претпрели штету у поплавама, а да се 381 случај жалби решава.

Вучић је рекао и да ће до 6. децембра бити завршено још 39 кућа које се граде донацијом из Уједињених Арапских Емирата и Кувајта, али да ће и све друге куће у Обреновцу бити завршене до почетка календарске зиме.

Он је нагласио да је држава помогла колико је могла, да је озбиљно приступила послу обнове и да ће то наставити и даље, истовремено се захваливши свим људима који су у томе помогли.

Председник владе се захвалио и бројним компанијама које су, како је рекао, показале друштвену одговорност, и посебну захвалност изразио још једном Блицу и ТВ Прва.

На крају је поручио да када се буду оствариле планиране инвестиције у Обреновцу и буду отворена нова радна места, тај град ће за годину дана бити боље и лепше место за живот него што је то био пре катастрофалних пополава.

Јелена Дракулић Петровић, из Блиц фондације, подвукла је да није ништа важније да се поред информисања грађана пробуди солидарност у свакоме од нас.

Како је назначила нови кровови ових кућа показују да је заједничка солидарност победила.

Она се захвалила свима који су помогли Блиц фондацији да упути помоћ овој и другим општинама и додала да је помоћ стигла и из других земаља које су чланице те компаније и прецизирала да је одмах након поплава организовањем акције “Позови помози” на ТВ Прва, прикупљено 22 милиона динара што је искоришћено за помоћ унесрећенима.

Она је додала и да су куће опремљене и белом техником и намештајем.

Испред ТВ Прва обратио се Драган Ненадовић који је подвукао да је ово доказ да када се удружимо многе велике ствари можемо да направимо.

Он је указао и на помоћ коју је упутио власник Антена групе, затим се захвалио Ивану Ивановићу на његовом ангажовању као и осталима који су учествовали у акцији.

Куће су изграђене у улици Милована Глишића, у обреновачком насељу Гај 1, акцијом Блиц фондације и Телевизије Прва.

Блиц фондација и ТВ Прва донирале су 10 кућа из средстава које су прикупиле хуманитарном емисијом “Позови помози”.

Држава је уступила земљиште, а уз помоћ владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја и надлежних институција обезбедиће се неопходне дозволе и инфраструктурни прикључци у законском предвиђеном року, годину дана након поплава.

Извор: Тањуг

{youtube}olCMDKjh2Fo{/youtube}