У оквиру пројекта помоћи Европске Уније сектору пољопривреде у Србији, вредног осам милиона евра, данас је обреновачким воћарима подељено 2400 садница трешања и вишања.

Помоћник министра у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Миланка Давидовић рекла је да ће седам милиона евра са овог пројекта бити утрошено на реализацију помоћи пољопривредницима који су претрпели штету за време мајских поплава.

– Данас делимо саднице вишње и трешње свима онима који су изразили жељу да гаје те културе. У плану је набака материјала за пластенике и стакленике, сточне хране, животиња и кошница за пчеле. Овај пројекат је започет у августу и трајаће до пролећа. Свесни смо да су ове донације недовољне и да пољопривредницима предстоји животна борба да опстану, али ћемо се трудити да им олакшамо овај период – казала је Миланка Давидовић.

 
Александар Богићеви, члан Већа градске општине Обреновац задужен за пољопривреду, рекао је да је 25 домаћинстава обухваћено овом акцијом. 

– 25 домаћинстава ће добити саднице вишње, трешње, шљиве, купине и малине. Наиме, свако ће добити по 300 садница, што значи да ће данас и током следеће недеље бити подељено 7500 садница. Данас су подељене три врсте трешње и једна врста вишње. Саднице су припремљене за садњу, али се могу утрапити па садити и на пролеће. Следеће недеље биће подељене остале саднице – рекао је Богићевић.

{youtube}03Py7FOc5lc{/youtube}