Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је данас да више нема разлога да у општини Обреновац и даље на снази буде ванредна ситуација.

Он је новинарима након обиласка радова на колектору и црпних станица – Уровци и Кртинска, рекао да је општински Штаб за ванредне ситуације предложио да се укине ванредна ситуација у Обеновцу, коју проглашава и укида Влада Србије.

Мали је истакао да је на граду само да прихвати препоруку Штаба за ванредне ситуације, додајући да је о томе разговарао са председником општине Обреновац Мирославом Чучковићем.

– Много се радило претходних пет месеци – водовод, канализација, све је сада другачије, електроенергетски систем града је у потпуности обновљен као и улична расвета, путна сигнализација, ради се на обнови кућа, епидемиолошка ситуације је стабилна – рекао је Мали.

Он је додао и да се завршавају радови на насипима, као и да су сви радови неопходни за инфраструктуру урађени, или су при крају.

– Нема разлога да општина Обреновац буде под ванредном ситуацијом – закључио је Мали.

Чучковић је рекао да у Обреновцу тренутно постоји 71 позитивно решење за добијање новог домаћинства, десет људи је добило новац, 17 особа је добило могућност да им се додели кућа на јавној површини, а што се тиче 44 домаћинства која добијају кућу у свом дворишту – 22 гради кувајтска влада.

Када је у питању изградња кућа из донације Кувајта, радови почињу ове недеље, рекао је он.

Чучковић је додао да ће Хотел “Обреновац” бити место за смештај свих људи који немају свој дом, подсећајући да је 35.000 људи напустило Обреновац, а да је сада њих 320 у прихватилишту, од тога 220 Рома.

На седници Штаба за ванредне ситуације, која је одржана јутрос, донет је закључак да се упути предлог Влади Републике Србије, као и Штабу за ванредне ситуације града Београда, за укидање ванредне ситуације на територији Градске општине Обреновац. Закључак Штаба је да је тренутна ситуација на територији Градске општине Обреновац таква да нема разлога да ванредна ситуација остане на снази.

Епидемиолошка слика је уобичајена за ово доба године, а водостаји река су испод нивоа редовне одбране од поплава, тако да су створени услови да се укине ванредна ситуација.

Извор: Танјуг