Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас у општини Обреновац радове на изградњи главног колектора и две фекалне црпне станице у насељима Уровци и Кртинска, као и радове на насипу на Перилу на Забрежју.

Овом приликом он је поручио да град, заједно са општином и Владом Србије, паралелно ради на обнови инфраструктуре која је оштећена током мајских поплава, али и на изградњи инфраструктуре која је Обреновцу недостајала. 

Заједно са градоначелником и председником општине Мирославом Чучковићем, радове на насипу на Перилу обишли су и Вилијам Шмит, немачки савезни министар за пољопривреду и исхрану, амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм, као и Снежана Богосављевић Бошковић, министарка пољопривреде и заштите животне средине.

Обилазећи један од насипа, градоначелник Синиша Мали je подсетио да је од четири пробоја на територији Обреновца један насип у потпуности завршен, радови на два су у току, а на једном треба ускоро да почну. 

– У следећих неколико недеља очекујемо да се заврше радови на насипима на којима се тренутно ради како бисмо у будућности заштитили Обреновац од поплава.  Захваљујем немачком министру за пољопривреду, али и немачкој влади на помоћи коју нам је указала током и наком поплава – рекао је Синиша Мали.

Мирослав Чучковић је подсетио да је насип на Перилу уништен водом која је дошла из Колубаре и Тамнаве.
 
– Насип који се тренутно реконструише је уништила вода која је дошла из Обреновца. Тамнава и Колубара су пробиле насип и улиле се у реку Саву. Преко хиљаду кубика материјала се дневно донесе на овај насип и тренутно се ради на изради косина тј. круне насипа. Радови се финансирају из буџета Града Београда и ЈВП “Београдводе”. Највећи пробоји су били на четири места, два у Забрежју на реци Сави, један на реци Колубари и један на Тамнави – објаснио је Чучковић. 

Немачка је била у сличној ситуацији кад су пре годину дана људи све изгубили због изливања Дунава. Због тога се, рекао је Вилијам Шмит, Немачка солидарише са Обреновцем, а читав народ се осетио позваним да помогне. 

Приликом данашње посете Обреновцу, обилазећи радове на канализационој мрежи у селима Уровци и Кртинска, градоначелник је истакао да се ради и на улагањима у будућност ове општине. 

– Изградња главног колектора и две фекалне црпне станице Уровци и Кртинска, чија је вредност инвестиције 63 милиона динара, почела је у септембру и очекујемо да ће у наредних шест месеци бити у потпуности завршена. Након тога стварају се услови да ова два насеља добију и секундарну канализацију. Општина, град и република протеклих месеци раде заједно на обнови инфраструктуре оштећене током поплава, али и на изградњи недостајуће инфрастуркутре у Обреновцу. За грађане је веома важно да виде да није само реч о обнови, већ и о улагањима за будућност Обреновца – рекао је Синиша Мали.

Председник Градске општине Обреновац рекао је да је изградња канализације у Уровцима и Кртинској планирана пре поплаве.

– Изградња ове канализационе мреже је један од највећих инфраструктурних инвестиција у последњих неколико деценија. Припрема почетка изградње је трајала годину дана јер је било неопходно припремити обимну документацију за тендер који је трајао 60 дана, јер цена радова који су били планирани износи 110 милиона динара – казао је Чучковић. 

Општина Обреновац дала је предлог да се укине ванредна ситуација, а о томе ће одлучивати Влада. На граду је да прихвати препоруку општинског штаба. 

– У протеклих пет месеци много је урађено на обнови инфраструктуре и електроенергетског система. Епидемиолошка ситуација је стабилна, а почела је и обнова кућа. Ниво реке Саве је 2,2 метра испод нивоа редовне одбране од поплава, тако да су се створили сви услови да ова општина нормално настави да живи и зато нема разлога да Обреновац буде у ванредној ситуацији – рекао је Мали.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, који је с градоначелником обишао радове на обе локације, прецизирао је да у Обреновцу тренутно постоји 71 позитивно решење за добијање новог домаћинства, 10 људи је добило новац,  17 породица има могућност да добије кућу на јавној површини, а 44 породице добиће куће у свом дворишту, половину гради кувајтска влада, осам УНОПС, а 14 Емирати.

Извор: Беоинфо

{youtube}2omCoF6NooQ{/youtube}

{youtube}B2Qf2NJActQ{/youtube}