obrenovac

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић изјавио је да ће данас предложити Кризном штабу и Влади да се укине ванредна ситуација у Обреновцу, с обзиром да више нама опасности по безбедност и здравље људи.

Највећа опасност након поплава је претила од зараза и до сада је обављена дератизација и дезинфекција око пет милиона квадрата, рекао је председник општине Обреновац јуче на ТВ “Пинк”.

– Радови на школама су у току и очекујем да ће бити завршени у наредне две или три недеље – рекао је Чучковић.

Он каже да је завршена изградња насипа код Тамнаве који је највише оштећен у мајским поплавама и да је на Сави у току градња два насипа.

Према његовим речима, код Забрежја је завршена изградња потпорне бране, која се налази на удаљености око 20 километара од реке Саве.

Чучковић је рекао да је свако домаћинство добило око 300.000 динара помоћи од државе која је издвојила две милијарде динара, а три милијарде издвојено за инфраструкутуру и јавне објекте.

Председник општине Обреновац је за “Б92” рекао да је за срушене куће донето 167 решења, од тога 71 решење је позитивно, 59 негативних и 27 је у полицији на провери.

– Од 71 позитивног решења, 10 породица је добило право на новчану исплату, 17 породица је добило право да им кућа буде изграђена на јавној површини и остали су добили решење да им се кућа зида у њиховом дворишту, а таквих је 44 – додао је Чучковић.

Канцеларија за обнову, наводи Чучковић, има потписан уговор за изградњу 22 куће од стране кувајтске владе, градњу 14 кућа донирали су Емирати и остало гради ЕУ.

– Таквих је осам, а уколико буде потребе за зидањем још кућа, то ће финансирати ЕУ. Десет кућа, које је радила Блиц фондација, је готово и у наредним данима се очекује усељење – рекао је он.

Како је објаснио, куће које краде Емирати су у процесу изградње.

– То су зидани објекти, тако да је рок за њихову изградњу 60 дана и биће готови у том року. На руку нам иде и временска прогноза. Што се тиче Кувајта, у питању су монтажне куће, чији је рок за постављање 30 дана тако да ће и оне бити готове до зиме – објаснио је Чучковић.

Он је додао да те куће почињу да се граде ове недеље, а да до тога није дошло раније, јер је “администрација између кувајтске владе и Канцеларије за обнову, због кувајтских прописа, била мало сложенија”.

Извор: Танјуг