cucko sajt skraceno

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да су стечени сви услови да се после пет месеци укине ванредна ситуација у Обреновцу.

Чучковић је, гостујући у “Вестима” на ТВ Б92 објаснио да је сада у Обреновцу обновљен инфраструктирни систем који је био оштећен у мајским поплавама, изградња насипа се приводи крају, а опасности од поплава нема.

– Инфраструктурно смо заокружили систем. Потпуно су били уништени топловодни систем, водоводна мрежа, канализација, улична расвета… Почетком октобра је укључено грејање, санирана су оштећења на мрежама. Ниво реке Саве је данас много нижи од нивоа редовне одбране од поплава, као и Колубара. Не постоји више бојазан од поплава – рекао је председник општине Обреновац.

Када је реч о насипима које су поплаве такође оштетиле, Чучковић је рекао да је тренутно у току изградња два велика насипа на Сави, а да су остали санирани.

– Тренутно се раде два велика насипа на Сави. То је нешто што ће бити завршено. Све је спремно да се укине ванредна ситуација.

На питање када ће сви угрожени бити у својим кућама, Чучковић је рекао:

– Од 71 позитивног решења, 10 породица је добило право на новчану исплату, 17 породица ће добити кућу на јавној површини, а остали су добили решење да им се кућа зида у њиховом дворишту. Таквих је 44. Кувајтска влада поможе у изградњи 22 куће, градњу 14 кућа донирали су Емирати и осталих 8 гради ЕУ. Уколико буде потребе за зидањем још кућа, постоји договор о финансирању са ЕУ. Куће које граде Емирати су у процесу изградње и то су зидани објекти, тако да је рок за њихову изградњу 60 дана и биће готови у том року. Што се тиче Кувајта, у питању су монтажне куће, чији је рок за постављање 30 дана.

Гостовање председника општине Обреновац у Вестима на телевизији Б92 можете погледати овде

Извор: Б92