Градоначелник Београда Синиша Мали са породицом присуствовао је данас у Свечаној сали Старог двора представи “Храбри да кренемо”, коју су извела деца из Обреновца, уз подршку међународне организације “Save the Children”.

Догађају су присуствовали и градска секретарка за социјалну заштиту Јасмина Ивановић, програмски директор организације “Save the Children” Ахмед Пјан и малишани из Центра за заштиту одојчади, деце и омладине из Звечанске.

Поздрављајући децу и родитеље, Синиша Мали изразио је велико задовољство што у оквиру “Дечје недеље” присуствује представи чији су аутори и извођачи деца из Обреновца.

– Ова представа резултат је само и искључиво њиховог рада и због тога сам веома поносан. Деца су сама осмислила сценарио и дијалоге, направили маске и за мене они представљају младе наде и потенцијалне глумачке звезде у будућности. Као градоначелник Београда и родитељ сматрам да су деца будућност града и ми ћемо учинити све да им обезбедимо срећно и безбрижно детињство. Овог викенда у граду се завршава “Дечја недеља”, али је моја жеља да свака недеља буде посвећена деци и зато вас позивам да им посветимо себе и све своје слободне тренутке. Нарочито задовољство причињава ми то што смо данас заједно са децом из Звечанске и што смо заједно имали прилику да одгледамо ову представу – казао је градоначелник Београда.

Ахмед Пјан, програмски директор организације “Save the Children” захвалио се граду Београду на домаћинству и уступљеном простору за извођење представе, нагласивши да се ова организација залаже за образовање и заштиту деце, владавину права детета и одбрани од природних и других катастрофа. Он је подсетио на активности ове организације током поплава које су задесиле Србију, истакавши да је на 15 локација у Обреновцу, Лазаревцу и самом граду, ова организација током јула и августа подржавала рад “Кутака за децу” као део програма целодневног рада са децом, са циљем да се деци пружи психосоцијална помоћ у превладавању тешкоћа, а родитељима омогући да се фокусирају на обнову својих домова.

Кутак за децу је начин директног рада са децом који “Save the Children” примењује широм света, када год дође до неке кризне ситуације, којим хитно обезбеђују сигуран простор где деца могу бити склоњена и безбедна.

“Save the Children” је, у сарадњи са Центром за интеграцију младих и Центром за грађанско деловање, организовао девет “Кутака за децу” на територији општине Обреновац, како би се деци пружила подршка након катастрофалних мајских поплава. Једна од активности у кутку била је и представа “Храбри да кренемо”, за коју су деца сама осмисила сценографију, сценарио и костиме, приказујући како су доживела мајске поплаве и њихове последице.

Извор: Беоинфо

{youtube}zVMIYdLtOu8{/youtube}