Малим пољопривредним газдинствима из општине Обреновац, која су била погођена мајским поплавама, данас је уручена помоћ у сточној храни, која је прибављена средствима ЕУ, УН и билатералних донатора.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић прецизирала је да је 128 тона сточне храна намењено за 400 малих пољопривредних газдинстава у Обреновцу, а да ће у наредном периоду бити подељено 2.180 тона сточне хране за више од 6.800 газдинстава из 24 општине.

Она је новинарима, после разговора са представницима општине и волонтера који учествују у дистрибуцији помоћи, рекла да је укупна вредност сточне хране која ће данас бити достављена пољопривредним газдинствима 540.000 долара.

Министарка пољопривреде је подсетила да је ЕУ издвојила укупно осам милиона евра помоћи за отклањање последица поплава, која ће бити утрошена и на помоћ у грлима домаћих животиња, садницама, кошницама, ратарском репроматеријалу…

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт истакао је да је почетак расподеле помоћи почетак “конкретне фазе” у борби против последица катастрофалних мајских поплава.

– Мала домаћинства имају највеће проблеме, али данас је само почетак великог програма помоћи у овом сектору, јер пољопривреда је један од три најприоритетнија сектора у сарадњи ЕУ са Србијом, а бавимо се и локалним инфраструктурним пројектима, као што су школе, као и обновом приватних кућа – објаснио је Девенпорт.

ЕУ јесте највећи партнер Србије у овој борби. Сада је реч о конкретној помоћи најугроженијим грађанима, не само у Обреновцу, већ и у осталим погођеним општинама.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је подсетио да је у мајским поплавама у Обреновцу на хиљаде хектара страдало у око 400 домаћинстава кад је реч о  усевима.

– Што се тиче живе стоке, 350 тона стоке је удављено у поплави. Јако је значајно што програм ФАО помоћи дефинише и пројекат грло за грло. Иначе, Обреновац је јак пољопривредни крај и наша жеља је била да данас са господином Девенпортом разговарамо о томе како можемо директно финансијски помоћи повртарима, како би се вратили на старе стазе славе, с обзиром да је комплетан Београд храњен са ових подручја – додао је Чучковић.  

Градоначелник Београда Синиша Мали захвалио је донаторима на помоћи коју пружају угроженим српским грађанима и општинама, и прецизирао да ће свако газдинство добити 320 килограма сточне хране.

Он је поручио је да ће град и општина Обреновац наставити да свакодневно буду ангажовани како би штета у тој општини била што пре санирана.

Извор: Танјуг

{youtube}VuSIzeA_dmI{/youtube}