Влада Јапана донирала је 166.418 евра предшколским установама у Обреновцу и Убу и обреновачком Дому здравља за отклањање штете настале у мајским поплавама.
Уговори о донацији потписани су у среду у Влади Србије, а новац је намењен Дому здравља “Обреновац”, Предшколској установи “Перка Вићентијевић” у Обреновцу и Предшколској установи “Уб” у Убу.

Јапански амбасадор у Београду Масафуми Куроки подсетио је да је на донаторској конференцији у Бриселу у јулу Влада Јапана обећала помоћ од пет милиона евра за отклањање последица поплава у нашој земљи.

– Ова донација од 166.000 евра је први део финансијских средстава из обећане суме – рекао је Куроки након потписивања три уговора са директорком Дома здравља “Обреновац” Мајом Тодоровић, директором ПУ “Перка Вићентијевић” у Обреновцу Милошем Десанчићем и директорком ПУ “Уб” у Убу Горданом Милосављевић-Марковић.

– Надам се да ће ове установе брзо реализовати пројекте за које је намењена помоћ – навео је Куроки и додао да ће Јапан наставити са пружањем подршке школама, вртићима, домовима за старе…

Министри здравља и просвете, науке и технолошког развоја, Златибор Лончар и Срђан Вербић, изразили су захвалност амбасади, Влади и народу Јапана што су, како су навели, увек били уз нас, нарочито после катастрофалних поплава у мају.

Лончар је рекао да је амбасада Јапана идентификовала објекте од јавног значаја као што су школе, вртићи и здравствени објекти као приоритетне у обнови.

Вербић је рекао да је после поплава приоритетан задатак министарства био да прораде предшколске установе.

– Била су потребна велика материјална средства да би се ти објекти поправили – истакао је он, подсетивши да је неколико објеката у Обреновцу, Крупњу и другим местима претрпело огромну штету.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да Град Београд интензивно ради на обнови објеката у Обреновцу и да ће за десетак дана бити обновљени сви вртићи сем једног, а то је, како је рекао, вртић “Весељко”.

Потписивању уговора присуствовали су и председници општина Обреновац и Уб, Мирослав Чучковић и Дарко Глишић.

Од укупне суме донације Јапана, за обреновачки Дом здравља издвојено је 70.128 евра као помоћ за набавку опреме као што су машине за прање, сушење и пеглање веша, медицинска опрема и намештај за пацијенте и медицинско особље.

Предшколска установа у Обреновцу добиће из јапанске донације 42.420 евра, а та средства су намењена за куповину возила за превоз хране, веша и опреме за одржавање, као и за куповину зимских гума.

За Предшколску установу “Уб” издвојена је сума од 53.870 евра, и то за реконструкцију фасаде и система за грејање.

Укључујући ову донацију, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији од 1999. године је преко 10 милиона евра, а укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода је преко 460 милиона евра, саопштила је Амбасада Јапана у Београду.

ПОПОС донације имају за циљ да подрже социјални развој кроз пројекте за основне потребе становништва, а у Србији је од 1999. године реализовано 169 таквих донација, од чега 70 за образовање, 66 за здравство, а 33 за остале пројекте.

Влада Јапана, чије су главне области интересовања здравствена заштита, образовање, социјална заштита и животна средина, пружа финансијску помоћ неопходну за спровођење пројеката који ће допринети економском и социјалном развоју наше земље.

Извор: Б92

{youtube}4yVkaDuC4zg{/youtube}