Програм Уједињених нација за развој (УНДП) је у оквиру пројекта “Запошљавање и миграције младих” у периоду од септембра до новембра 2009. године спровео процену капацитата савета у општинама у којима се пројекат спроводи. Састанци су одржани са представницима у општинама јужно-бачког, пчињског и београдског округа. Циљ ове активности је био да се идентификују општине које имају одговарајуће капацитете да се баве проблематиком запошљавања младих људи и изазовима на локалном нивоу.

Општина Обреновац је препозната као општина која има адекватне капацитете и препоручена је да кроз овај пројкат добије даљу подршку како би дефинисала приоритетне групе младих људи и дала препоруке за њихово укључивање у активне мере запошљавања које се нуде кроз Фонд за запошљавање младих који је основан у оквиру пројекта.

О самом пројекту “Запошљавање и миграције младих”

Заједнички програм Уједињених нација реализује се у сарадњи са Владом Републике Србије, у општинама у Београду, јужнобачком и пчињском округу, полазећи од високе стопе незапослености младих у овим подручјима и великог броја повратника на основу Споразума о реадмисији. Заједнички програм ће подржати институције на националном и локалном нивоу да имплементирају мере активне политике запошљавања, које ће унапредити запошљавање младих у Републици Србији и уједно утицати на социјално-економски положај повратника и миграната. Заједнички програм је отпочео 01. јула 2009. године.
Програм финансирају Шпански фонд за достизање миленијумских циљева развоја за младе, запошљавање и миграције (6.143.138 USD) и Влада Србије (1.900.000 USD).

Активности Заједничког програма биће усмерене ка: развијању политике запошљавања младих и миграторне политике засноване на статистичким подацима, индикаторима и анализама; оснаживању капацитета државних институција са циљем развијања интегрисаног система тржишта рада и социјалних услуга; подршци локалним институцијама у циљу ефикаснијег руковођења новим програмима заапошљавања и социјалних услуга. У оквиру Програма, радиће се на изради модела интегрисаних услуга намењених теже запошљивим групама, нарочито Ромима повратницима, сходно Споразуму о реадмисији, као и другим друштвеним групама којима прети социјална искљученост и које се сматрају потенцијалним емигрантима. Пројекат предвиђа укључивање 3000 младих у мере активне политике запошљавања. Такође, планирано је развијање сета индикатора за систематично праћење младих на тржишту рада, развијање политике и акционог плана за управљање радним миграцијама, јачање капацитета филијала НСЗ на поменутим подручјима, стварање основа за дугорочно финансирање мера за запошљавање младих, оснивање јавно-приватних и оснаживање локалних партнерстава.

Заједнички програм ће реализовати четири специјализоване агенције Уједињених нација – ИЛО, УНИЦЕФ, УНДП и ИОМ и надлежни органи Републике Србије (Министарство економије и регионалног развоја, Министарство омладине и спорта, Министарство рада и социјалне политике, Министарство за људска и мањинска права, Рапублички завод за статистику и Национaлна служба за запошљавање). Основ за усвајање Заједничког програма произлази из Оквирног сппоразума УН (УНДАФ) за Србију и Црну Гору за период од 2005. до 2009. године.

Период имплементације Програма: мај 2009-децембар 2012.