У оквиру пројекта „Праћење физичких способности деце основношколског узраста у Републици Србији“ стручни тим Одељења за физичко васпитање и рекреацију Републичког завода за спорт у понедељак је почео са тестирањима ученика основних школа у Обреновцу.

Почетку тестирања је предходио састанак који је 11.03.2010. године одржан у просторијама Градске општине Обреновац. На састанку су били присутни Драган Блажић, председник општинске Комисије за спорт, директори пет обреновачких основних школа и представници Републичког завода за спорт – мр Александра Санадер, помоћник директора и Ацо Гајевић, шеф Одељења за физичко васпитање и рекреацију. На састанку је договорено да „Еурофит“ батеријом буде тестирано око 1000 основношколаца.

Циљ пројекта је увид у стање физичких способности и развијености деце основношколског узраста. Резултати ових тестова омогућиће процену физичке припремљености деце основношколског узраста на нашој општини. На територији града Београда, „Еурофит“ батеријом тестова до сада су испитана деца са Врачара и Чукарице. Иначе, оваква врста тестирања код нас није рађена од 1995. године.

Резултати који су до сада добијени нису охрабрујући. Првим анализама је уочено да се индекс телесне масе просечно увећао код дечака  за 7,3%, а код девојчица 5,6%. Истовремено је примећено да је телесна висина и тежина повећана,  код дечака за 3%, а код девојчица  за 2,5%. Међутим неке од варијабли које карактеришу физичку способност код девојчица су смањене за 6%, а код дечака за 12%. Упоредном анализом, са децом из појединих земаља Европске Уније, констатовано је да су резултати наше деце у већини испод просека.

Резултати који су добијени и који ће се добити тестирањем које се спроводи у основним школама у Обреновцу треба да буду смерница за израду савремених програма наставе физичког васпитања. Министарство просвете, Министарство омладине и спорта, као и Републички завод за спорт ће учинити све да се унапреде програми у школама, као и услови рада, уз обавезну едукацију професора наставе физичког васпитања.