VUL 6752

VUL 6752Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић изјавио је јуче да је до сада издато преко 1.000 решења за исплату материјалне помоћи поплављенима, да су прва средства већ пребачена на рачуне грађана и најавио почетак изградње нових кућа у наредних неколико дана.

– Овде је потребно изградити 69 нових кућа у првом маху – рекао је Чучковић Танјугу и додао да је општина до сада издала решења за првих 25 које ће се градити из донације кувајтске владе.

Према његовим речима, изградња тих кућа почеће у наредних неколико дана када решења постану правоснажна.

Говорећи о издавању решења за исплату материјалне помоћи, Чучковић је истакао да су данас дошли правници и стручна и техничка помоћ из Београда и да је до 15:30 часова издато 165 решења.

– За сутра је позвано 240 људи, тако да ћемо сигурно по налогу премијера тај посао завршити до краја августа и сви грађани ће добити решења, превасходно они код којих су имовинско-правни односи у реду – рекао је он.

Подсетио је да је у Обреновцу поплављено 11.500 добара, те да је потребно издати 6.500 решења.

Упитан да ли би промена правила за доделу помоћи убрзала процес издавања решења, Чучковић је навео да је у свакодневној комуникацији са Канцеларијом Владе Србије за обнову поплављених подручја и да је потребно прилагодити нека правила стању на терену.

– Имате домаћинства која се воде на старије чланове породице који немају рачун у банци, а који желе да овласте своју децу или унуке да новац буде уплаћен на њихов и то би у трезору требало да се толерише уз изјаву тог грађанина, како не бисмо терали старије да беспотребно отварају рачуне у банци – објаснио је Чучковић.

Такође, како је рекао, потребно је изаћи у сусрет особама који су пре неколико година купили некретнину, имају купопродајне уговоре, а још увек нису унели ту промену у власничком листу у катастру.

– Предложили смо да се узме у обзир и уколико је тај купопродајни уговор потопљен и нема доказа у суду. Доказ да је особа живела ту може да буде изјава два сведока под кривичном и материјалном одговорношћу, као и рачуни за струју – додао је председник општине Обреновац.

Он је похвалио посвећеност Канцеларије за обнову “да сваки динар заврши на правом месту”, као и посвећеност града Београда, Владе Србије и администрације у Обреновцу да се техничке ствари спроведу брзо и на прави начин.

Извор: Танјуг