logo toplovod

logo toplovodУслед мајских поплава Јавно комунално предузеће Топловод ”Обреновац” претрпело је огромне штете. Како би се спремно дочекала грејна сезона и отклонили сви кварови ово предузеће је почело пуњење даљинског система грејања у Обреновцу и такозване ”хладне пробе” три месеца раније.

Директор Јавног комуналног предузећа “Топловод” Борис Ивковић рекао је да су почети радови на пуњењу прве магистрале.

– Овог момента је прва магистрала пуна. Подижемо притисак у систему како бисмо открили евентуалне хаварије. Имамо 400 километара мреже и системом елиминације проналазимо где нам је квар под земљом. Не постоји друга метода испитивања сем такве. Систем пунимо слективно и дижемо притисак, пратимо да ли негде имамо губитке у систему и евентуално лоцирамо и селектујемо проблематичне тачке. За сада иде без проблема на примарном кругу. Важно је да грађани знају да се не очекује продор у секундарни круг, али ми смо свеједно обавестили грађане да осигурају своје инсталације у кућама и становима – казао је Ивковић.

Ивковић је апеловао на грађане да или врате радијаторе у своје просторије или на неки други начин осигурају систем грејања у својим објектима.

– Најбоље је да се радијатори врате јер постоји могућност да су главни вентили у шахтама оштећени. Морам да напоменем да ЈКП “Топловод” не сноси одговорност за кућне инсталације и да је свако одговоран за свој стамбени или пословни објекат и да исти обезбеди од продирања воде из топловодних инсталација. Крајњи рок када кућне инсталације морају да буду обезбеђене је 15. август – додао је Ивковић.

Преко 90 одсто подстаница ЈКП “Топловод” је било под водом. Очекије се испорука и ремонт преко 300 пумпи како би се вратиле подстанице у стање пре поплаве. ЈКП “Топловод” је свим поплављеним Обреночанима омогућио да се у наредних годину дана искључе и потом потпуно бесплатно прикључе на даљински систем грејања.

{youtube}0CD5Re8UJxk{/youtube}