pripremna nastava 2

Изласком на тест из српског (матерњег) језика, за осмаке у Србији данас почиње завршни испит који траје три дана, а просветне власти истичу да је веома мали број ђака са подручја Обреновца, где су у поплавама највише страдале школе, одложио матуру за август и наводе да и овога пута тестове обезбеђује полиција.

Министар просвете Срђан Вербић изјавио је да је за малу матуру све спремно и да је министарство учинило доста да се појача безбедност тестова, кроз поштравање процедура.

Он је, гостујући на РТС, такође, рекао да се више од 90 одсто ученика из поплављених подручја пријавило да сада полаже завршни испит, тако да очекивани број ученика у августу неће бити већи него иначе.

Из угрожених подручја око 800 ученика полаже матуру од чега их је највише из обреновачке општине, скоро 740, а њих 50-ак је матуру одложило за август, што је мање него када нисмо имали поплаве – рекао је помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић.

Обреновачки ђаци полажу матуру у раније измештеним школама у Београду, а дистрибуција тестова је почела и трајаће три дана, и овога пута уз асистенцију полиције.

Деца данас полажу тест из матерњег језика, у уторак из математике, а у среду новоуведени комбиновани тест са питањима из пет предмета.

Испити ће сва три дана почети у 10 сати и трајаће 120 минута. Математика и српски (матерњи) носе по 16 бодова а комбиновани тест осам бодова. Мада ученици не могу да “падну” на малој матури, треба да имају што више поена, јер тако повећавају шансу да упишу жељену школу.

Прелиминарни резултати биће објављени 20. јуна, а коначни 26. јуна. Предаја попуњених листа жеља резервисана је за 27. и 28. јун, 6. јула је распоред ученика по школама, а упис у првом кругу 7. и 8. јула.

Други круг траје од 7. до 10 . јула. Осим поена на завршном тесту, за упис у средњу школу бодује се и успех од 6. до 8. разреда који носи максималних 60 поена.

На завршни испит излазе и ученици који су пре неколико дана полагали пријемни за упис у уметничке школе, математичку, филолошку гимназију, школе у којима се део наставе одвија на страном језику, јер је мала матура обавезан тест којим се завршава основношколско образовање.

Извор: Танјуг