Почетак изградње деонице од Обреновца до Уба на аутопуту Београд-Јужни Јадран очекује се у наредних месец дана, јер су испуњени сви неопходни услови и уплаћен аванс извођачу радова, саопштило је Министарство грађевинарство, саобраћаја и инфраструктуре.

У саопштењу се наводи и да је Република Србија почетком маја 2014. године из буџета уплатила 10 одсто аванса, што је био услов за почетак повлачења финансијских средстава из кредита кинеске “Ексим банке”.

– Одмах након тога дат је налог за повлачење 15 одсто износа за остатак аванса из кредитне линије. Тај новац је прошле седмице и уплаћен предузећу “Shandong Hi-speed group”, на рачун централе у Кини – наводи се у саопштењу.

Крајем прошле године започети су радови на припреми терена за изградњу и организацији кинеског извођача око смештаја радника и снимања терена.

На овој деоници, дужине 26,2 километра, предвиђена је изградња 14 мостова и једне саобраћајне петље код Уба.

Уговор о изградњу деоница Обреноновац-Уб и Лајковац-Љиг на Коридору 11 у вредности од 333,7 милиона долара, потписан је 10. маја 2013. године са кинеском компанијом ”Shandong Hi-speed group”, а радови се финансирају из кредита кинеске “Ексим банке”.

Извор: Вечерње новости