Дом здравља у Обреновцу добио је савремени ултразвучни апарат са пратећом опремом и две стоматолошке столице.

Примопредаји донације присуствовали су министри здравља и одбране Златибор Лончар и Братислав Гашић, који су најавили наставак активности из својих ресора на нормализацији живота у Обреновцу.

Гашић је рекао да ће припадници Војске Србије остати у Обреновцу и наставити да раде на изношењу кабастог смећа, дезинфекцији терена и осталим пословима. Министар одбране се захвалио кинеској фирми “Миндра” захваљујући чијем ангажовању Војска Србије је успела да обезбеди ултразвучни апарат са пратећом опремом за Дом здравља.

Лончар је рекао и да је данас захваљујући тој донацији решен акутни проблем у Дому здравља. Он је најавио и да ће фирма “Новартис” донирати санитетска возила, рендген апарат и остали санитетски материјал у вредности од 250.000 евра.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је истакао да је данашња помоћ круна ангажовања Министарства одбране у том граду.

Он је истакао и да је сада у Обреновцу стабилна епидемиолошка ситуација захваљући и напорима Министарства здравља.

– Имамо могућност да сви становници буду здравствено збринути, а да се уз помоћ припадника војске односе кабасти отпад и отпад животињског порекла који би могао бити извор заразе – рекао је он.

Чучковић је истакао и да је ово ситуација у којој Влада Србије “јасно и гласно и конкретним делима стоји иза овог града”, изразивши наду и да ће у наредном периоду бити конкретних мера и других министарстава.

Лончар и Гашић су претходно присуствовали седници Кризног штаба на којој је, како је министар одбране пренео новинарима, разматрано и укидање ванредне ситуације.

– Донели смо одређене закључке које ћемо предложити премијеру колико сутра или у току дана – рекао је Гашић, који није могао да прецизира да ли ће ванредна ситуација у понедељак бити укинута.

Он је уз напомену да и новинари могу видети колико уништених ствари и шута и даље има на улици, рекао да укидање ванредне ситуације зависи од Владе Србије и премијера.

Гашић је навео и да се на нормализацији живота ради 24 сата јер је ту општину задесила велика катастрофа и да само онај ко није био у Обреновцу у протеклих месец и по дана може да мисли да се све може брзо средити.

Седници Кризног штаба и примопредаји донације присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић који је упитан да ли је Обреновац попут Шапца могао да буде одбрањен од поплава одговорио одречно:

– Да је постојала икаква могућност он би био одбрањен сигурно – рекао је Диковић. 

На обреновачким улицама припадници војске и данас су ангажовани на изношењу велике количине ствари које је избацио поплавни талас, а наставља се и дезинфекција терена и објеката.

Радови на колектору за фекалну канализацију су у току и требало би да буду завршени у понедељак, док се истовремено ради и на нормализацији водоводног система.

У Обреновцу ради неколико продавница, трафика, једна банка као и два кафића, тако да је делимично олакшано снабдевање грађана.

Велики проблеми су и даље присутни посебно са породицама чије домове је поплавни талас уништио, као и са дечјим вртићима и образовним установама који су у поплавном таласу претрпели велику штету.

Извор: Танјуг

{youtube}F_tSo851tyY{/youtube}