Припадници Војске Србије у Обреновцу ће бити ангажовани на рашчишћавању срушених кућа и стварању услова за изградњу нових, изјавио је данас министар одбране Братислав Гашић.

Он је рекао да војска тиме прелази на нови додатни задатак у наредних седам дана, додавши да паралелно с тим Влада ради на доношењу законске регулативе за набавку материјала за изградњу кућа.

Гашић је нагласио да се све то ради како би омогућили грађанима да се до септембра врате у нове куће.

Он је прецизирао да говори о онима чији су објекти срушени, истакавши да што се тиче оних чији су објекти оштећени и њихова санација мора да прође одређену законску регулативу.

Гашић је прецизирао да се то ради како у Обреновцу не би било злоупотреба у трошењу новца, као што је било приликом елементарних непогода у другим градовима у прошлости.

Гашић је нагласио да се актуелна власт од таквих злоупотреба апсолутно ограђује и да је намера Владе да у Обреновцу свако добије максималну адекватну накнаду за свој губитак.

Лончар и Гашић су указали на неопходност поштовања свих мера у вези прехрамбених производа, а у интересу безбедности и здравља грађана.

Лончар је истакао и да “свака журба може прескупо да нас кошта ако не испоштујемо све што треба” и не урадимо све што је неопходно у вези безбедности прехрамбених производа.

– Нема разлога да после оволико борбе све оно што смо урадили падне у воду због неке журбе – рекао је он апелујући на стрпљене како би надлежни могли да ураде свој посао.

Лончар је навео и да је потребно да створимо најбезбедније услове и да инсистирамо на тим условима “да би могли да кренемо да функционишемо како треба јер ће сваки брзоплет корак имати велике последице”.

Гашић је истакао и да се се односи и на почетак рада пијаце о чему је такође разговарано на седници Кризног штаба.

Он је подсетио да је забрањена трговина пољопривредном робом са поплављених поручја јер се тиме угрожава безбедност грађана и “ништа добро нећете да им учините ” ако им то омогућите.

Гашић је навео и да све што проистиче из Закона о безбедности хране мора да се поштује и “то у потпуности и нарочито због безбедности грађана”.

Он је навео и да је у Обреновцу све више отворених продавница и да се живот се норамализује указавши да и грађани морају “да узму неке ствари у своје руке” при сређивању приватних објеката.

– Добиће од Владе одређену помоћ за куповину намештаја и санирање њихових домаћинстава – рекао је Гашић.

Извор: Танјуг