На јучерашњој седници Градског штаба за ванредне ситуације, којој је као командант штаба председавао градоначелник Синиша Мали, анализирано је стање у градским општинама, прихватним центрима и мерама на евиденцији и спречавању проблема са клизиштима.

Градоначелник је на почетку седнице упознао чланове штаба са одлуком Владе Републике Србије да на предлог Републичког штаба за ванредне ситуације укине ванредно стање, које и даље у Београду важи за територију општине Обреновац и друга угрожена подручја у републици. Он је истовремено захвалио свима који су протеклих седам дана помагали угроженом становништву и радили да се у што већој мери спрече штете од поплавног таласа.

– Велику захвалност дугујемо људима који су помогли у евакуацији становништва из Обреновца, Лазаревца, изградњи бедема у Београду, збрињавању евакуисаних у прихватне центре. Показали смо још једном да Београд има велико срце и велики степен солидарности. Желим да ову велику енергију искористимо и у даљим напорима у борби против последица које је поплавни талас учинио. Велику захвалност дугујемо и специјализованим екипама из иностранства које су својом професионалношћу и трудом учиниле много на спасавању угроженог становништва – рекао је Синиша Мали.  

Део Градског штаба који је измештен у Обреновац координира све активности са надлежним републичким службама и Министарством здравља. У току је достава намирница, јединице АБХО су на терену и тренутно је у раду 150 пумпи које црпе воду са територије где је то могуће. Током дана се очекује довожење још четири пумпе великог капацитета, а струју тренутно има 80 одсто територије општине. 

Услови за повратак стварају се постепено и предвиђено је да се у наредном периоду становништво враћа у своје домове по квартовима, како буде очишћен део по део Обреновца. У оквиру градских комуналних предузећа, на терену је, уз возила и машине републичких органа, тренутно и 11 цистерни за воду “Градске чистоће” и цистерне из иностранства, шест фекалних цистерни и 40 камиона различите намене. У Обреновцу се налази и ветеринарски штаб који ради са десет екипа, а до сада је однето 11 контејнера од по 12 кубика, што укупно чини 130 тона до сада уклоњеног отпада животињског порекла. Данас и наредних дана почеће се са ларвицидним третманом комараца, за којим ће, одмах по стабилизацији ветра, која се очекује током сутрашњег дана, следити и третман одраслих форми из ваздуха.

На штабу је презентован и податак да је кроз тријажу у градским центрима за евакуацију до данас прошло 25.000 људи, који су превезени са укупно 150 аутобуса ГСП “Београд” и “Ласте”.

Извор: Беоинфо