Представници Градске општине Обреновац су данас испред Хотела “Обреновац“ одржали конференцију за штампу на којој су медије информисали о тренутној ситуацији у општини Обреновац.

Срђан Милосављевић, начелник Одељења за имовинско-правне и стамбене послове Управе градске општине Обреновац, је најавио формирање комисија за евиденцију настале штете.

– Од понедељка, од  9.00 до 15.00 часова, ће почети дежурства у општинској управи. Зграда се током викенда сређује како би од понедељка почела дежурства. Што се тиче евиденције штете, Штаб за ванредне ситуације је одлучио да се формира десет петочланих комисија које ће се касније гранати у радне групе које ће радити на терену. Трудићемо се да покријемо сваку област у којој је настала штета.  Нпр., биће формиране комисије које ће бити задужене за штету на индивидуалним кућама, затим у становима, заједничким просторијама, предузећима, па све до штете која је настала на возилима. У комисијама ће бити ангажовани стручњаци који ће ићи по терену, сликаће и правиће записнике према одређеним критеријумима. Радиће се само евиденција штете, а не и процена штете.  Још увек не знамо на који начин и када ће се штета надокнадити, али грађани треба да нам помогну да направимо записнике и евидентирамо штету – рекао је Милосављевић.

Председник градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је објаснио када се може очекивати извлачење воде из крајева општине која су још под водом.

– Када се санира централна канализација, а очекујемо да то буде до краја вечери, онда се можемо ангажовати у повлачењу воде која је још присутна у неким насељима. План је да до вечерас пустимо канализацију,  а да до сутра у подне пустимо воду у централном делу Обреновца. Струја је пуштена у  одређеним деловима града. Прикључујемо трафо станицу по трафо станицу, домаћинство по домаћинство. У потпуно потопљеним домаћинствима биће замењена бројила од стране ЕДБ-а, тако  да апелујем на грађане да не мењају сами бројила, већ да сачекају стручне екипе и да не купују опрему јер ће она бити обезбеђена од стране ЕДБ-а – казао је Чучковић.

Председник општине је додао да се санација водоводне мреже очекује када се отклони квар.

– Имамо четири ћелије на нашем водоводу и у прекиду су две. Када се отклони квар моћи ћемо са струјом да дођемо до рени бунара, односно до нашег водовода и да кренемо са производњом воде која би била на нивоу 85 литара у секунди. То је половина нашег капацитета, али ће бити довољна да људи у насељима добију техничку воду – рекао је Чучковић.