9. мај се обележава као Дан победе над фашизмом у Другом светском рату и као Дан Европе, у знак сећања на исте датуме 1945. године када је нацистичка Немачка потписала капитулацију и 1950. када је француски министар Робер Шуман представио предлог организовања Европе, познат као “Шуманова декларација”.
 
Тим поводом на Градском тргу у Обренову венце су положили представници Градске општине Обреновац, представници СУБНОР-а, удружења Ратних и војних инвалида, друга удружења грађана и појединици.
Окупљенима се обратио председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић који је том приликом рекао да неколико деценија уназад фашизам није био присутан као што је данас.
 
– Пре шест дана фашисти су убили и спалили грађане Одесе. Њих 38 је дало живот у локалном парламенту. Оба светска рата су отпочета у источној Европи. Уколико се европски и светски званичници не узму у памет нови такав сукоб је пред вратима. Оно што морамо одавде да поручимо, када су нам осећања помешана и када смо свесни великих страдања нашег народа у Првом и Другом светском рату, је да ће фашизам бити побеђен и да ће Србија бити предводница борбе против фашизма на Балкану и у Европи – казао је Чучковић. 
 
Драгослав Мршевић, заменик председника ГО Обреновац, истакао је да је ово велики дан за Србију и цео свет.
 
– Многи су мислили да је 9. маја 1945. године заувек завршено са фашизмом. Ми 69 година обележавамо победу против највеће пошасти која се могла догодити у историји. Међутим, чини ми се да никада као данас немамо већу обавезу да се подсећамо свих ужаса фашизма јер је евидентно да клица фашизма није уништена, јер се он поново појављује у Европи и свету. У Градској општини Обреновац покушавамо да исправимо неке грешке и да се подсетимо заборављених јунака. Пре неки дан смо открили спомен плочу Бранку Винтеру који је током Другог светског рата спасао више стотина Рома и Срба од фашиста. Такође, нисмо заборавили ни оне који су свој живот дали у најскоријем сукобу. Мајор НебојшаТепавац је добио улицу са својим именом у Обреновцу. Тај човек је свој живот дао штитећи небо током НАТО бомбардовања. Сматрам да се свакодневно морамо подсећати херојства и великих ствари које су урадили наши преци да би ми данас уживали у благодетима мира – рекао је Мршевић. 
 
Жељко Јоветић, председник Скупштине ГО Обреновац, подсетио је да се 9. мај обележава и као Дан Европе.
 
– Верујем да смо као друштво напредовали у последњих петнаестак година. Данас имамо јасну ситуацију у Србији јер је комплетан парламент опредељен за евроинтеграције. То је оно што је напредак овог друштва. Тај процес траје споро, али ће он и бити завршен. Тековине антифашизма су утемељене у тој Европи. Друга ствар око које се цела Србија слаже јесте и борба против фашизма. Јер ако имате мир то је добар ослонац за све остало. Мир је нешто што се осети да ти недостаје тек када га изгубиш – казао је Јоветић.
 
{youtube}-H9eI7I3lMg{/youtube}