Обреновачки пољопривредници су се вратили са Међународног сајма хране, пољопривреде и хортикултуре ”Зелена недеља” који се већ 74 године одржава у Берлину. Трошкове организације путовања је у целости сносила општина Обреновац.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је посетио пољопривреднике у Берлину и том приликом изјавио. 

– Јако је значајно што је у нашој групи пољопривредника просечна старост 25 година. Они су на сајму могли да виде да немачка производња и немачки пољопривредници нису баук и да ми то можемо стићи. Али круцијална ствар коју смо овде увидели је да је завршна обрада нешто што доноси прави профит. Српски пољопривредници су навикли да извозе пшеницу, кукуруз и слично, а овде смо, на пример, видели да пола литре уља од кукуруза кошта 25 евра. Сматрам да су ово немерљива искуства за добар развој обреновачке пољопривреде. С друге стране, директна финансијска помоћ и субвенције које су укинули Влада и Министарство пољопривреде је катастрофална одлука. У Немачкој не постоји ни један млекар, повртар или слично који нема подршку и директне субвенције од Немачке или од Европске Уније. Општина ће се и даље трудити да даје подстицаје за бесплатне пластенике, субвенције камате за кредите за обртна средства, за едукацију и пласман на велетржници, јер желимо да створимо услове и за оне који не могу да пронађу запослење, а имају парче земље.

Владисав Миљковић, члан Већа задужен за село и пољопривреду, је истакао да су посетиоци сајма били у прилици и да посете једну фарму која се протеже на 1200 хектара, која се бави производњом млека и у којој је заокружен целокупан процес производње до продаје.                                              

Један од пољопривредника је рекао да је ова посета била корисна и због тога што су могли да утврде градиво са сајма у Паризу.

– Овде је мало другачији приступ јер видимо све финалне производе који стижу до крајњег потрошача. Иако смо ми сви примарни произвођачи, овде можемо да стекнемо увид у наступ на тржишту. 

{youtube}o6spDL1laGc{/youtube}