Канцеларија за младе општине Обреновац и Организација за међународну сарадњу Савезне Републике Немачке ГИЗ, у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и у сарадњи са Министарством омладине и спорта, реализује програм професионалне оријентације у средњим школама у Обреновцу као део локалног програма информисања и саветовања.

Радионице професионалне оријентације одржане су јуче и данас у Техничкој школи у Обреновцу.  

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић данас је био гост радионице на тему “Реални сусрети” у којој се ученици сусрећу са успешним појединцима.

Том приликом Чучковић је рекао да као бивши ђак ове школе осећа одговорност да саветима помогне младим људима.

– Моја генерација, која је ишла у ову школу од 1993. до 1997. године, имала је ситуацију да се цена пљескавице мењала измећу малог и великог одмора. И поред свих недаћа ми смо се трудили да после ове школе упишемо факултете, који су и довели многе људе до запослења. Имали смо ту несрећу да због немаштине само десет процената нас који смо уписали факултете исте и завршимо. Многи су напуштали факултете како би себи обезбедили егзистенцију. Оно што ми сада у Градској општини Обреновац радимо јесте да се те ситуације не понове. Мислим да је разговор и усмеравање младих људи на који начин и ка којим струкама да се определе после завршене средње школе јако корисно за њих. Сматрам да заједничко залагање Канцеларије за младе и Националне службе за запошљавање може довести до тога да ови млади људи брзо нађу пут до своје финансијске независности. Борба против незапослености, као и улагање у образовање, је први приоритет наше општине и на томе ћемо радити даноноћно – казао је Чучковић. 

Душко Крстић, координатор Канцеларије за младе ГО Обреновац, рекао је да је циљ радионице да млади преузму одговорност за своју будућност.

– Петофазни модел професионалне оријентације је пут од пет корака који воде младу особу до избора занимања и активног планирања каријере. У овом процесу особа пре свега упознаје себе, своје таленте, особине, вредности и интересовања. Потом упознаје могућности околине – сазнаје каква све занимања постоје, која су занимања тражена, упоређује их са својим жељама и склоностима. Затим истражује какве су образовне могућности – школе, факултети и неформални образовни курсеви потребни да би се неко успешно бавио жељеним занимањем. Данас је председник општине учесник дела радионице која носи назив “Реални сусрети”. Ове радионице реализујемо већ другу годину и резултати су одлични – рекао је Крстић. 

Немања Симић, ученик Техничке школе Обреновац, рекао је да му овакав вид семинара пуно значи. 

– Долазак овде ми је помогао да преломим да наставим школовање и да по завршетку трећег степена образовања упишем и четврти, а можда чак и након тога неку високу школу или факултет. Јако је битно да се разуме да препреке не постоје и да смо у стању да урадимо шта пожелимо и да углавном све зависи од нас самих – кaзао је Симић.

{youtube}M-mL3dvjcUo{/youtube}