Представници кинеске ”Шендонг Хај Спид Груп”, која је са Владом Републике Србије потписала уговор о изградњи аутопута ”Коридор 11”, посетили су данас Градску општину Обреновац.

 Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је после састанка да је после неколико месеци мукотрпног рада дошло до ове посете. 

– Данас смо имали част да угостимо делегацију кинеске компаније ”Шендонг Хај Спид Груп”, која ће радити аутопут. По уговору рок за завршетак радова је 37 месеци, а добили смо уверавања од представника компаније да ће се са радовима почети крајем године. Мислим да је почетак радова значајна ствар за Обреновац, јер ће бити ангажована и наша радна снага. Такође, ту је и могућност будућих разговора о изградњи железнице Обреновац – Београд. Мислим да ће многи скептици бити разуверени по изградњи аутопута, јер смо се данас договорили да кренемо у убрзано пројектовање градске железнице у траси аутопута. То је за Обренвац немерљива добит. Поносан сам на све моје сараднике који су успели да са техничке стране ову ствар доведу до краја, како би се машине у блиској будућности појавиле на терену. Траса аутопута значи потпуно нову будућност за Обреновац. Апсолутно сва логистика која је данас договорена биће испоручена са наше стране и бићемо са њима на терену 24 часа. Највише су заинтересовани за локације за похрањивање њихове механизације, смештај људи, ангажовање асфалтних база и свега онога што прати реализацију једног таквог пројекта – казао је Чучковић. 

Начелник Одељења за имовинско-правне и стамбене послове Срђан Милосављевић рекао је да ће се следеће недеље одржати састанак са инжењерима кинеске компаније. 

– Следеће недеље ће њихови инжењери тачно рећи одакле би требало и да ли ће на више етапа отпочети изградња аутопута. Они су спремни да почну са радовима за две, три недеље. Што се нас тиче ми смо спремни за изградњу и остало је да се исплате накнаде власницима експроприсаног земљишта – прецизирао је Милосављевић.

Слободан Молеровић, директор Јавног предузећа за изградњу Обреновца, рекао је да су утисци са састанка јако позитивни. 

– Уверили су нас да су једна велика и озбиљна компанија и да ће се овај посао реализовати како је планирано и на најквалитетнији начин. Оно што нас радује је што су они врло заинтересовани да укључе и локална предузећа и локално становништво у реализацију пројекта, што ће допринети економском развоју Обреновца. Јавно предузеће за изградњу Обреновца је спремно и биће на услузи што се тиче техничих ствари – казао је Молеровић.

Александар Лукић, заменик председника Скупштине ГО Обреновац, истакао је да је ово први сусрет са представницима компаније ”Шендонг Хај Спид Груп” и да ће се сарадња развијати како радови буду напредовали.

{youtube}wEkocMbwQ6Q{/youtube}