Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић и заменик председника Драгослав Мршевић обишли су данас фабрику “Биопротеин А.Д.” у којој се тренутно изводе радови на проширењу капацитета и изградњи потпуно новог погона за производњу хране за животиње.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да се у општини истовремено ради на неколико страна како би се за Обреновчане отворила нова радна места.

– Пре свега смо мотивисали руководство фабрике “Биопреотеин” да своју инвестицију направе управо овде и јако се радујемо што ћемо врло брзо имати сто нових радних места. Са друге стране, при крају смо преговора са власником фабрике картона из Умке да узме у закуп две хале које се налазе у оквиру фабрике ”Прва Искра” из Барича и да у сарадњи са Агенцијом за приватизацију ту пресели производњу из Коцељеве. То ће бити прилика за отварање још педестак радних места. Оно на шта нисмо заборавили јесте Индустријска зона у Баричу. Не постоји страни инвеститор који се јави Влади Републике Србије, а да му се не понуди та локација. Наша мисија је да обезбедимо помоћ привредницима да прошире своје капацитете и активно тражење нове директне инвестиције из иностранства. Мислим да ћемо на пролеће имати прилику да неколико стотина људи нађе посао. По речима руководства фабрике они очекују да ће се са производњом почети око нове године. Оно што је чињеница јесте да ће сви радници бити примљени на конкурсу и искључиво ће се вредновати знање и умеће будућих радника – казао је Чучковић. 

Драгослав Мршевић, заменик председника ГО Обреновац, истакао је да је у време велике кризе изградња једне овакве фабрике сјајна вест за општину Обреновац. 

– Ово је сјајна вест за нас и данас смо сведоци проширења капацитета и изградње једне велике хале које ће омогућити нова запошљавања Обреновчана. “Биопротеин А.Д.” је једино предузеће у Обреновцу које је успешно приватизовано и које је након приватизације задржало делатност и запослене. Радници који раде у овој фабрици су задовољни, примају солидне зараде, а предузеће доста добро ради. “Биопротеин А.Д.” је пример како се у Обреновцу може успешно пословати и развијати и надам се да ће се у блиској будућности још оваквих фабрика отворити у нашем граду – рекао је Мршевић. 

Директор фабрике Борисав Ђокић рекао је да су се стекли услови за проширење. 

– Ми смо лидери на тржишту производње хране за људе и животиње путем прераде соје и проширење капацитета је природан процес. Ми такође и увозимо компоненте за производњу хране и смеша за животиње и та храна ће се производити у новом делу фабрике. Велика предност је што имамо искуства у таквој врсти производње и на ово гледамо као на додатак на постојећи асортиман који радимо. Тренутно запошљавамо око стотинак радника ван сезоне и имамо током сезоне, од августа до јануара месеца, још тридесетак радника као испомоћ. У овом делу фабрике планирано је да буде отворено још око стотинак нових радних места. Што се тиче зарада, оне се редовно исплаћују сваког првог у месецу и без менаџмента њихов просек је преко 40 хиљада динара – истакао је Ђокић.

Начелница Одељења за урбанизам и комунално-грађевинске послове Весна Ђоковић рекла је да се фабрика налази у индустријској зони која се налази у планским документима. Такође је истакла да ће Одељење бити на услузи сваком инвеститору у вези са прикупљањем документације и издавањем дозвола.

{youtube}DOy3jU4jSuc{/youtube}