Као председник општине Обреновац, у име својих суграђана, апелујем на колеге из општине Чукарица и комшије са Умке да престану са блокадом саобраћајнице ка Београду. Блокада пре свега угрожава безбедност саобраћаја, онемогућава људе да оду на посао, многима се прети отказом, студенти и ученици после десеточасовног предавања морају по два сата да чекају превоз и седе у колонама како би се вратили својим кућама.

Општина Обреновац је позвана да се придружи блокади, међутим, сматрамо да је блокада завршила своје дејство. Десет дана је било потпуно довољно и сада свака блокада прераста у малтретирање грађана. Ми не излазимо само са критиком Владе Републике Србије зашто не долази на лице места неко од стране надлежних министара, државних секретара или директора Дирекције за путеве како би разговарали са становницима, већ нудимо конкретно решење. Против тога сам да се Обреновчани малтретирају и затевам од Владе Републике Србије да пошаље ресорне министре и људе који о томе одлучују да се са представницима грађана на Умци сретну и размотре наш конкретан предлог.

Наш конкретан предлог је да се концесионару у уговору стави обавеза да се за 74 породице које живе на клизишту пронађе адекватан стамбени простор. Ако постоји концесија на неколико десетина година и ако ће она том концесионару донети стотине милиона евра може се определити и неких пар стотина хиљада евра да се збрину људи који живе на клизишту, а који су онемогућени да тај проблем реше јер аутопут неће ићи том трасом. С друге стране, неопходно је да се уради јасна пројекција буџета за наредних 5 година како би се извршило пројектовање и изградња алтернативног правца у залеђу клизишта. За општину је јако значајно што је Национални савет за инфраструктуру којим је председавао тадашњи председник Тадић донео одлуку да траса иде левом обале Саве, да њу прати градска железница и пруга која ће у будућности грађанима Обреновца омогућити још бржи и бољи превоз до града.

Позивам и апелујем на све да се проблеми решавају на стручном и техничком нивоу уз нас који водимо општине, с обзиром да је неопходно испланирати адекватне пројекције буџета и да на тај начин будемо одговорни према становницима, а не да допуштамо да се недужни малтретирају.  

Председник Градске општине Обреновац
Мирослав Чучковић 

{youtube}L1_zj7yux6g{/youtube}