У галерији Спортско-културног центра “Обреновац” одржана је трибина и јавна расправа поводом резултата анализе земљишта у плавним зонама реке Колубаре.

Према речима директора Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине Срђана Драгићевића, сви пројекти које ради ово предузеће биће и у наредном периоду представљени јавности.

– Сматрамо да такве ствари треба да буду предмет јавне расправе јер грађани треба да буду обавештени о квалитету и стању животне средине. Ми смо овом анализом обухватили Пољане, Дражевац и насеље Луг. Рађена је анализа обрадовог земљишта и резултати су показали да је Пољане најугроженији део наше општине кад је у питању загађење. У питању је аеро загађење од термоелектране у Црљенима, а ту су и Колубара и Пештан које се скоро сваке године изливају и плаве ово село . Анализу су радиле еминентне куће, а сам пројекат је реализовала екипа стручњака са Шумарског Факултета. Овај пројекат је рађен да би се отклониле све недоумице и резултати су показали да загађења која нису у границама прописаног нема – објаснио је Драгићевић. 

Снежана Белановић Симић, вандредни професор Шумарског факултета Универзитета у Београду, је била носилац пројекта и по њеним речима анализе су показале да загађења нема. 

– Ми смо анализирали земљиште на преко 200 места на сто метара и на 20 локација на две стотине метара од реке. За сваку тачку се могу наћи резултати на сајту ЈП за заштиту животне средине, као и укупни резултати анализе. Такође морам да напоменем да су анализе вршене у две релевантне лабораторије у Институту за земљише у Топчидеру и МОЛ-у. Резултати су показали да земљиште није загађено, јер су сви штетни елементи испод или у границама који су прописани правилником Републике Србије. Све вредности су испод дозвољених, изузев олова на два места где је измерена количина тек изнад граничне вредности. Предлог је да се појава олова прати у приступачним вредностима и да се прати ситуација на пољопривредном земљишту у односу на шумско. Сви подаци се налазе у анализи и препоручујем свима који се баве пољопривредом у том крају да погледају податке и да своје земљиште обогаћују по нашим препорукама – казала је Снежана Белановић Симић. 

{youtube}NEiaoggq2bQ{/youtube}